V poslední době to skoro vypadá, že v rámci zachování našeho zdraví bychom se měli začít vyhýbat kuřecímu masu.
Patří totiž mezi ty, ve kterých kontroly odhalují velmi často bakterii salmonellu. Nedávno jsme psali o kuřecím mletém masu, jehož konzumace by mohla způsobit velké zdravotní potíže. Byla v něm totiž jištěna přítomnost patogenní bakterie Salmonella Enteritidis, která může způsobit onemocnění salmonelózou.
Závadné maso z Ukrajiny
Pokud nakupujete rádi v Tescu, měli byste zbystřit. Prodávali tam totiž kuřecí prsa, která výše uvedenou bakterii obsahovala. Konkrétně jde o zmrazená kuřecí prsa bez kostí a kůže v balení o hmotnosti 500 gramů. Produkt je původem z Ukrajiny, zmrazený 11. listopadu 2024, s datem minimální trvanlivosti do 12. května 2026. Na obalu je uveden EAN kód 8594014234855.
Zákazníkům, kteří si uvedený výrobek koupili, budou vráceny peníze v plné výši, jak Tesco uvádí na svých webových stránkách. Bakterie Salmonella Infantis, která je v tomto kuřecím masu obsažena, způsobuje velmi závažné zdravotní problémy. Společnost Tesco proto důrazně doporučuje výrobek nekonzumovat a co nejdříve ho vrátit na kterékoliv její prodejně, nebo rovnou vyhodit do koše.
Proč je salmonela tak nebezpečná
Nákaza salmonelózou může způsobit nepříjemné zdravotní potíže. Jak popisuje Národní zdravotnický informační portál, nejčastěji se jedná o horečku, křečovité bolesti břicha a zvracení. Inkubační doba se obvykle pohybuje v rozmezí 12–36 hodin, samotné onemocnění pak trvá většinou týden. Nemoc je obzvláště nebezpečná pro malé děti a starší lidi, protože může způsobit dehydrataci.
I když vás o závadných a nebezpečných potravinách na našem webu informujeme pravidelně, než se vydáte na nákupy, můžete se i sami podívat na webové stránky Potraviny na pranýři, které patří pod Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci. Právě tam se vždycky včas dozvíte o potravinách, které byste si při nákupu do svého košíku určitě dávat neměli. Nejčastěji se na tomto webu objevuje právě závadné kuřecí maso.
Zakoupili jste si někdy závadné kuřecí maso?


