Oblíbené maso z Makra je riziko s vlastním zdravím. Koupila si jej řada Čechů. Nikdo ho ale nesmí jíst

Nákup masa v obchodních řetězcích se stává v posledních letech doslova adrenalinovou záležitostí. Nikdy nevíte, kdy si z obchodu přinesete ještě něco navíc.

i Zdroj fotografie: gran/ Creative Commons / CC-BY-SA
                   

O záchytech závadného masa, které obsahuje nebezpečné bakterie, informujeme naše čtenáře na webu Události247 poměrně často. Mezi nejčastější záchyty Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) patří drůbeží maso, ve kterém často najdou nebezpečnou bakterii, která způsobuje onemocnění zvané salmonelóza.

Pořádně si zkontrolujte, co máte v mrazáku

Nebezpečné maso se na pulty obchodů dostává v poslední době stále častěji. Web Potraviny na pranýři, projekt Státní zemědělské a potravinářské inspekce, eviduje desítky takových případů. Stránky jsou dostupné i široké veřejnosti, takže není problém se na ně občas podívat a zkontrolovat si, jestli třeba doma v mrazáku nemáte některý ze závadných produktů. Pokud ano, ušetříte si tak zdravotní problémy.

Přihlaste se k našemu newsletteru a mimo jiné získáte možnost účastnit se soutěže a mít přehled o dalších nabídkách našich partnerů. Soutěž je pouze pro aktivní odběratele novinek.

Všemi kupované kuřecí maso z Tesca je prudce nebezpečné. Prodávalo se po kilech. Kdo ho má doma, musí ho urychleně vyhodit

iZdroj fotografie: Pohled 111 / Creative Commons / CC-BY-SA
Pozor na uvedenou šarži kachního masa

Kontroloři se vydali do obchodního řetězce Makro v Hradci Králové a v jejich hledáčku se ocitla chlazená kachna s droby o hmotnosti 2,172 kilogramu. Jako země původu je na obalu uvedeno Maďarsko. Datum spotřeby bylo do 10. 11. 2024. Je však možné, že lidé, kteří tuto kachnu zakoupili, ji mohou mít ještě uskladněnou doma v mrazáku. Pokud se to týká i vás, toto maso určitě nekonzumujte.

Po požití závadného masa můžete skončit v nemocnici

V uvedené kachně totiž zjištěna přítomnost patogenní bakterie Salmonella Give, která může způsobit salmonelózu. SZPI o tom informovala právě na výše uvedeném webu Potraviny na pranýři. Nedávno jsme informovali také o závadném kuřecím mase s touto bakterií, které mohli zákazníci zakoupit v obchodním řetězci Tesco. Tato kuřecí prsa byla dovezena z Ukrajiny. Bakterie Salmonella je velmi nebezpečná.

Necháváte maso zamražené v mrazáku? Možná o tom nevíte, ale hrozí kvůli tomu problém

iZdroj fotografie: Juan Emilio Prades Bel / Creative Commons / CC-BY-SA
Salmonella se vyskytuje nejčastěji v drůbežím mase

Jak jsme ověřili na webu Státního zdravotního ústavu, typickými projevy jsou silný průjem, zvýšená teplota, bolesti břicha, nevolnost a zvracení. U lidí s oslabenou imunitou, dětí nebo seniorů však může být průběh natolik závažný, že si vyžádá i hospitalizaci. Kromě kuřecího drůbežího masa může být tato bakterie také třeba ve vejcích nebo v cukrářských výrobcích plněných krémem.

Koupili jste si uvedené kachní maso?

Diskuze Vstoupit do diskuze
Autor článku

Aleš Peterka

Nadšenec do spotřebitelských a regionálních témat. Za svou primární oblast zájmu v rámci zpravodajství považuji hlavně informovat lidi o nekalých praktikách prodejců.

Zobrazit další články