Olomoucké tvarůžky z Albertu byly plesnivé. Lidé by je neměli konzumovat

Sýry jsou mezi Čechy velmi oblíbené. Někdy se ale zákazníkům může stát, že si z obchodu přinesou domů i něco navíc.

i Zdroj fotografie: Chmee2 / Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Státní zemědělská a potravinářská inspekce při svých kontrolách často nachází nevyhovující potraviny. Ve velkém mezi ně patří také tvrdé sýry, jak na Událostech247 informujeme pravidelně. Sýry jsou totiž kvůli svému charakteru i způsobu výroby citlivé na výskyt nejrůznějších plísní.

Firma má problémy opakovaně

Upozornili jsme také na to, že hned čtyři druhy závadných tvrdých sýrů se před časem prodávaly v obchodech Tesco. Například u sýru italského typu Grana Padano byl pod obalem zjištěn výskyt plísně. Plesnivý byl také sýr italského typu Parmigiano Reggiano prodávaný v Tescu. Jak jsme psali už dříve, zelený byl také tvrdý sýr Krolewski, který se prodával v obchodní síti Albert. Uvedené potraviny přitom podle inspekce neměly prošlé datum spotřeby. 

Tvarůžky, které nejen páchnou: Inspektoři našli v oblíbeném sýru plíseň. Nejezte je, vzkazují obchodní řetězce

K častým záchytům patří také tolik oblíbené tvarůžky. Některé obchody musely před pár měsíci vyřadit z regálů olomoucké tvarůžky od loštické firmy A.W., a to kvůli možnému výskytu plísně, jak jsme psali už dříve. Například řetězec marketů Penny tehdy oznámil, že preventivně stahuje z prodeje konkrétní šarže stogramového balení tvarůžků pro podezření na výskyt plísně. Pokud potravina jeví známky kažení, nelze ji považovat za bezpečnou pro lidské zdraví.

Tvarůžky jsou světovým unikátem

Plesnivé olomoucké tvarůžky odhalila Státní zemědělská a potravinářská inspekce nedávno také v prodejně obchodního řetězce Albert ve Svitavách. Konkrétně se jednalo o šarži L133 252, obsah balení byl 125 gramů. Výrobcem je opět loštická firma A.W., která měla problémy s plísní u tohoto konkrétního druhu sýru už několikrát. Výrobek přitom neměl prošlé datum minimální trvanlivosti, jak inspekce informuje na svém webu Potraviny na pranýři.

iZdroj fotografie: SZPI
Uvedenou šarži potraviny by lidé neměli konzumovat

Olomoucké tvarůžky jsou přitom zdravé. Jedná se o sýr z netučného kyselého tvarohu s poloměkkou až měkkou konzistencí zrající pod mazem. Kromě soli se při výrobě nevyužívají žádné konzervační látky, jak píše web Novinky. Jako jediný tuzemský produkt se také olomoucké tvarůžky dostaly do světově uznávané Velké encyklopedie sýrů. „Je to škoda, že to takhle kazí. Vím, že těch záchytů bylo už několik a proto jsem si tvarůžky už pár měsíců nekoupil,“ řekl k tomu Událostem247 pan Arnošt.

Diskuze Vstoupit do diskuze
100 lidí právě čte
Aleš Peterka
Autor článku

Aleš Peterka

Nadšenec do spotřebitelských a regionálních témat. Za svou primární oblast zájmu v rámci zpravodajství považuji hlavně informovat lidi o nekalých praktikách prodejců.

Zobrazit další články