Kvalita sýrů v obchodech se rapidně zhoršila. Inspekce odhalila desítky plesnivých vzorků

Ceny potravin letí vzhůru, kvalita se naopak u některých snižuje. Platí to například u tvrdých balených sýrů.

i Zdroj fotografie: SZPI
                   

Státní zemědělská a potravinářská inspekce při svých kontrolách nachází stále častěji nekvalitní potraviny. Většinou se jedná o plesnivé zboží, které ještě nemá prošlé datum spotřeby. Například tvrdý sýr Krolewski, který se prodával v Albertu. SZPI o tom informuje na svém webu. Není to však zdaleka jediný případ a inspektoři zákazníkům doporučují, aby dávali pozor na to, co kupují.

Se zkaženými sýry se roztrhl pytel

U části balení těchto sýrů byl zjištěn výskyt plísní, které byly viditelné pouhým okem. Tato balení navíc měla porušený obal. Výrobek však neměl prošlé datum minimální trvanlivosti a nebyly zjištěny ani nevyhovující teploty skladování tohoto výrobku,“ řekl Událostem247 mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Další závadný tvrdý sýr prodávala nedávno Farmářská prodejna Sedlák v Přerově.

iJe třeba dávat si pozor na rozdíl mezi označením výrobku termínem „datum použitelnosti“ a „minimální datum trvanlivosti“

V nakrojeném místě se vyskytovaly kolonie plísní bílé a zelené barvy. Minimální trvanlivost byla do 7. května,“ doplnil Kopřiva. Ta samá prodejna prodávala další zkažený sýr. „Šlo o druh Maasdamer, také zde se v nakrojeném místě vyskytovala plíseň. Datum trvanlivosti bylo přitom do 23. května. Je tak možné, že lidé mohou mít uvedený sýr ještě doma,“ informuje pro Události247 Pavel Kopřiva.

Plísně mohou vést až rakovině

Státní zemědělská a potravinářská inspekce varovala také před nákupem slaného sýru, který je mezi Čechy velmi oblíbený. Jednalo se o Jadel, který prodával Lidl. Na povrchu sýru byla pouhým okem viditelná plíseň a byl okamžitě stažen z prodeje. Události247 také psaly o tom, že některé obchody nedávno vyřadily z regálů olomoucké tvarůžky od loštické firmy A.W., a to kvůli možnému výskytu plísně.

iZdroj fotografie: abcMedia
Při vakuovém balení dochází k odstranění vzduchu z okolí potraviny. Dojde k odčerpání kyslíku, který je významným faktorem pro růst aerobních mikroorganismů

Plísně jsou pro lidský organismus samozřejmě nebezpečné. Produkují mykotoxiny, které jsou v případě požívání pro člověka toxické a mohou organismu závažně škodit. Nejen, že zatěžují organismus, mohou způsobit zažívací problémy, ale jsou také karcinogenní. I když vidíme plíseň pouhým okem jen na povrchu, je vždy prorostlá do hloubky, a proto je dobré takovou potravinu rovnou vyhodit,“ řekla pro Události247 lékařka Rút Gratzlová.

Diskuze Vstoupit do diskuze
80 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články