Pozor: Pokud má maso tuhle konkrétní barvu, musíte ho okamžitě vyhodit. Je totiž velmi nebezpečné

Nákup čerstvého masa vyžaduje základní znalosti toho, jak poznat kvalitní a čerstvé kusy od těch starých či dokonce zkažených. Barva s tím může leccos napovědět.

i Zdroj fotografie: Presixlla MOON/ Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Každý Čech sní ročně přes 80 kilogramů masa, jak jsme zjistili z dat Českého statistického úřadu. Ti, jež si maso kupují čerstvé, by pak měli vědět, podle čeho poznat, zda je dobré, anebo ne. Kromě vůně či teploty skladování je to také barva. Pokud je špatná, maso může být zkažené. Kdo takovou potravinu sní, ten si může přivodit řadu zdravotních problémů.

Barva je zásadní ukazatel

To, jakou má maso barvu, bývá zpravidla tím prvním, čeho si lidé při jeho nákupu v obchodě všimnou. A jak redakce Událostí247 zjistila, může být také důležitým ukazatelem jeho čerstvosti. Na začátek je však třeba říct, že červená není ta jediná správná varva, kterou dobré čerstvé maso může mít. masa není

Přihlaste se k našemu newsletteru a mimo jiné získáte možnost účastnit se soutěže a mít přehled o dalších nabídkách našich partnerů. Soutěž je pouze pro aktivní odběratele novinek.

iZdroj fotografie: Dezidor/ Creative Commons / CC-BY-SA
Čerstvé maso má obvykle červenou barvu

Jak jsme ověřili na webu americké instituce Food Safety and Inspection Service, čerstvé chlazené maso může měnit barvu. A to i při správném skladování. Zpravidla totiž z červeno fialové přechází na hnědou, což však není signálem, že je s masem cokoli v nepořádku či je snad dokonce zkažené. Například hovězí obvykle také ztmavne. Všechny tyto změny jsou pak způsobeny obyčejnou reakcí s kyslíkem, zjistili jsme na webu Australského institutu pro bezpečnost potravin.

Když je maso zelené, měli by lidé zbystřit

Naopak zelená barva je signálem, že maso je pravděpodobně zkažené. Občas se sice lze setkat s duhovým lesem na mase, jenž může místy přecházet až do zelené. A nemusí to nutně znamenat kažení. Obecně by však lidé v případě, že bude maso nazelenalé, měli zbystřit. To ostatně dokládá i dřívější příklad nálezu zkaženého masa, o němž jsme se dozvěděli z informací webu TN. Jakmile inspektoři potravinu objevili, ihned nařídili, že musí být vyhozena.

iZdroj fotografie: gran/ Creative Commons / CC-BY-SA
Maso může vlivem kyslíku měnit svou barvu

Podle redakce Událostí247 je tak určitě důležité barvu sledovat. Zároveň je však třeba podotknout, že to zdaleka není jediný ukazatel čerstvosti či zkaženosti masa. Zásadní je také jeho vůně či zápach, tuhost, a především teplota skladování. Zejména nyní v létě by tak lidé při nákupu masa měli být velmi obezřetní. A jakmile nebude některé z kritérií naplněno, raději jít o dům dál a maso koupit jinde.

Podle čeho poznáte čerstvost masa vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
Autor článku

Jiří Klimenský

Dlouholetý nadšenec v oblasti ekonomie a společenských témat. V minulosti jsem působil v několika menších regionálních médiích. Teď se snažím čtenáře informovat o důležitých tématech na Událostech247.

Zobrazit další články