Polévka v restauraci za 640 Kč: Levně už nebude, připravte se

Polévka bývala pro mnoho Čechů jídlem, za které byli zvyklí platit pár desítek korun. Takové ceny jsou již ale minulostí.

i Zdroj fotografie: Paulnasca/ Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Upozorňujeme čtenáře, že následující text a komentář je publicistickým článkem, který obsahuje soukromý názor autora.

Zdražování v posledním roce postihlo veškeré oblasti lidského života. A nevyhnulo se ani restauracím, kde ceny letí vzhůru tryskovou rychlostí. Jak ostatně již během léta psaly Události247, říct si za oběd klidně 200 korun v Česku není nic neobvyklého. Co už ale mnohé překvapí jsou ceny některých luxusních podniků. Třeba zákusek lze v dnešní době ve vybraných cukrárnách pořídit i za několik set korun, jak upozornily Události247. Lidé by se tak měli připravit, že levně už opravdu nebude.

Polévka dříve stála pár korun

To už je ale minulostí. Jak píše web Aktuálně, třeba právě polévka stála letos v srpnu průměrně 54 korun, což je více než 50procentní nárůst oproti roku 2019. Vyplývá to z gastroindexu společnosti Dotykačka. Jsou však také místa, kde Češi za tento chod zaplatí i mnohonásobně víc.

Dát si jídlo v hospodě a restauraci bude brzy výsadou boháčů: Takové ceny svět ještě neviděl

Časté to bývá v podnicích v turistických oblastech. Web PrahaIN například popisuje zkušenost jednoho z návštěvníků Prahy, který se při cestě z Pražského hradu s rodinou zastavil na oběd v restauraci Terasa u Zlaté Studně. „Podíval jsem se na jídelní lístek, a když jsem viděl, že mají polévky za 420 korun, hned jsem mizel,“ uvedl muž pro server PrahaIN.

Ceny mohou být u některých polévek ještě vyšší

Konkrétně je řeč o speciální francouzské polévce Bouillabaisse. Jedná se o tradiční rybí polévku pocházející z města Marseille, jak píše na webu pořadu Kluci v akci Česká televize. A za to, že někdo v Česku umí tento legendární pokrm správně připravit, si také nechá patřičně zaplatit. Například v podniku Pot-au-feu na Starém Městě ji prodávají za 595 korun. A v restauraci Ungelt nedaleko Staroměstského náměstí tato polévka podávaná s omáčkou Rouille stojí dokonce 640 korun, dodává server PrahaIN.

iZdroj fotografie: Triplec85 / Creative Commons / CC-BY-SA
Restaurace v posledních měsících zvedly ceny ve velkém

Nutno podotknout, že výše zmíněné zkušenosti pochází z opravdu luxusních gastronomických podniků a rozhodně si je restauratéři neúčtují za obyčejnou bramboračku. I přesto ale mnoho lidí nad cenou, za kterou se zde polévka prodává, možná nevěřícně zakroutí hlavou.

Kolik aktuálně obvykle platíte za polévku v restauraci? Napište nám své zkušenosti do komentářů pod článkem

Diskuze Vstoupit do diskuze
117 lidí právě čte
Aleš Peterka
Autor článku

Aleš Peterka

Nadšenec do spotřebitelských a regionálních témat. Za svou primární oblast zájmu v rámci zpravodajství považuji hlavně informovat lidi o nekalých praktikách prodejců.

Zobrazit další články