Všichni jsme je milovali a byli jsme hrdí na to, že se vyrábí v Česku. Teď je tomu konec a některým spotřebitelům tak zbyly jen oči pro pláč.
Zlaté české ručičky, zlatá česká výroba. V naší krásné malé zemičce máme mnoho firem, které do našich oblíbených supermarketů denně dodávají spoustu chutných potravin z vlastní výroby. Jenže některé české produkty už dávno české nejsou a většina spotřebitelů vlastně o tom nemá ani tušení. Například taková Jihlavanka, která, jak už název vypovídá, se vyráběla v Jihlavě, avšak dnes už je dávno její výroba přesunuta do zahraničí. Které další produkty čelily v minulosti podobnému osudu?
České produkty, které už nejsou naše
Ještě nedávno jsme je považovali za ryze české produkty, dnes však jejich etikety klamou. Jihlavanka se dávno nevyrábí v Jihlavě, ani Sedlčanský hermelín se nevyrábí v Sedlčanech. Spousta potravin, které nás provázely celým dětstvím a se kterými jsme se denně setkávali u rodinných obědů a večeří, už dávno nejsou tím, čím bývaly. Mění se místo, ve kterém se vyrábějí, a mění se také jejich receptura. A jiné značky? Ty úplně končí.
Třeba takové tavené sýry Apetito čeká úplně to samé jako Jihlavanku. Výrobna v Hodoníně, která do našich oblíbených supermarketů dodává všemi milované sýry Apetito, totiž bude zavírat. Francouzská potravinářská skupina Savencia totiž oznámila, že v únoru 2026 bude hodonínský závod ukončen. Důvodem je dlouhodobý pokles poptávky po tavených sýrech a také neudržitelná ekonomika. Produkty sice z našich pultů nezmizí, bude však pocházet nově z Německa.
Sedlčanský hermelín není ze Sedlčan
Ikonický Sedlčanský hermelín už ve svém jmenovci nevzniká. Jak redakce Událostí247 zjistila, od roku 2019 se jeho výroba přesunula do závodu v Hesově na Vysočině. Značka sice nese název středočeského města, ale jeho skutečná vazba na místo už neexistuje. Mnoho zákazníků si tuto změnu ani neuvědomuje – a netuší ani to, že i v tomto případě je vlastníkem francouzská firma Savencia.
No a pak jsou tady Lentilky, které v Česku mají více než stoletou tradici. Mnozí o tom možná ani nemají tušení, ale jejich výroba v Česku byla ukončena už v roce 2021. Ty, se kterými se setkáte v obchodě, už nejsou české, ale německé – vyrábějí se totiž v Hamburku. Problémem u všech zmíněných produktů samozřejmě není to, kde se vyrábějí, ale jak se mění jejich receptura. Například Lentilky jsou teď méně sladké a když se podíváte na jejich složení, zjistíte, že obsahují i mnohem více mléka.
Vadí vám, že se přesunula výroba některých potravin do zahraničí?


