Sladkosti jsou stále dražší a bude hůř. Rodiče svým dětem už brzy nekoupí ani sušenku
Doby, kdy jsme měli sladkostí plnou špajzku, jsou dávno pryč. Když dnes člověk vidí cenu čokoládových tyčinek, raději si nechá zajít chuť.

Vzpomínáte si na doby, kdy tabulka čokolády, nehledě na značku, stála přibližně dvacet korun? Dnes si za podobnou cenu pořídíte obyčejnou čokoládovou tyčinku o hmotnosti 35 gramů. Bývaly časy, kdy měli lidé ve špajzce hned několik druhů sladkostí a jejich zásobu pravidelně doplňovali. Dnes však při pohledu na jejich cenu v supermarketech většinu okamžitě přejde chuť. Čím to je, že se cena sladkostí tak výrazně zvedá?
Cena kakaa roste, náklady se zvyšují
Zatímco v roce 2022 bychom podle statistiky Českého statistického úřadu zaplatili za 100 gramů mléčné čokolády okolo 20 korun, dnes je její cena téměř dvojnásobná. Jen v srpnu letošního roku se podle indexu spotřebitelských cen zvedla meziročně cena čokoládových výrobků o 10,3 % a kakaa o 19,9 %. Ve výsledku to pak odnesly všechny sladkosti, které obsahují čokoládu, a důvodů je hned několik.

Cena kakaa se momentálně podle zpravodajské agentury Reuters pohybuje okolo 130 000 Kč za tunu. Cena kakaa pak samozřejmě ovlivňuje i konečnou cenu kakaových výrobků, které si kupujeme v našich oblíbených supermarketech. Do ceny kakaa musíme započítat důležité aspekty, jako jsou mzdy, energie, nájmy, balení a distribuce. V neposlední řadě nesmíme zapomenout na přirážky obchodníků a také úrodu.
Nárůst cen mléčné čokolády krásně znázorňuje i tabulka Českého statistického úřadu. Ačkoliv průměrná hrubá mzda každý rok roste, počet tabulek čokolády, který si za ni můžete pořídit, se po stovkách snižuje. V roce 2021 byste si stogramových tabulek mléčné čokolády mohli pořídit 1847, jen o tři roky později už o tři sta kusů méně.
Sladkosti levnější nebudou
Doby, kdy například Fidorka stála 8,90 Kč, jsou dávno pryč. Dnes se její cena pohybuje okolo 20 Kč a nejde rozhodně o jedinou čokoládovou sladkost, jejíž cena se za poslední roky zdvojnásobila. Čokoláda jako taková levnější nebude a důvodů je mnoho. V minulém roce za zdražování stály výkyvy počasí a horší úroda, kromě toho ale také regulace Evropské unie, které se snaží pomáhat řešit problémy s odlesňováním a dětskou prací.

Téměř tři čtvrtiny globální produkce kakaa pochází z Ghany a Pobřeží slonoviny. Tam se ale pěstitelé potýkají s pašeráky a samotní pěstitelé pak ve výsledku mají problém vůbec něco vydělat. Pokud se situace nezlepší, je tak více než jisté, že cena sladkostí se v Česku snižovat nebude a mnozí si tak na kakaové tyčinky a čokolády budou muset nechat zajít chuť.