Nekupovali jste nedávno kuřecí maso v Tescu? Je prolezlé salmonelou, raději se ho vraťte, nebo se ho co nejdříve zbavte.
V dnešní době je opravdu těžké věřit supermarketům a potravinám, které si v nich kupujete. Neberte nás špatně, na vině je ve většině případů distributor, nikoliv samotný supermarket. Stále častěji se ale objevují zprávy o tom, že se do českých obchodů dostaly závadné potraviny, i my v redakci Událostí247 o nich pravidelně informujeme. Nedávno to bylo kuřecí maso z Lidlu, tentokrát závadné maso plné bakterií prodával řetězec Tesco.
Nebezpečné maso z Tesca
Na pultech jednoho z největších supermarketových řetězců v Česku se objevil nebezpečný výrobek – zmrazená kuřecí prsa původem z Ukrajiny, u nichž bylo při kontrole prokázáno silné bakteriální znečištění. Jedná se o další případ kontaminace potravin, který může ohrozit zdraví nic netušících zákazníků. O které maso se konkrétně jedná a na co si dát pozor?
Jak redakce Událostí247 zjistila, jde o kuřecí prsa bez kostí a kůže o hmotnosti 500 gramů. Maso bylo zmrazeno 11. listopadu 2024 a na obalu je uvedeno datum minimální trvanlivosti do 12. května 2026. Spotřebitelé ho mohou rozpoznat podle čárového kódu EAN 8594014234855. Laboratorní testy odhalily přítomnost bakterie Salmonella Infantis, která je známá svou schopností vyvolat silné zažívací potíže – typicky průjem, horečku a zvracení.
„Vzhledem k tomu, že níže uvedená šarže výrobku, který jste mohli zakoupit v některé z provozoven společnosti Tesco Stores ČR a.s., nesplnila požadavky na zdravotní nezávadnost potravin – možný výskyt Salmonelly Infantis, je možné tyto výrobky vrátit na oddělení informací. Na základě řádně uplatněné reklamace Vám bude ihned vrácena kupní cena výrobku,“ uvedla společnost na svých webových stránkách.
Případů stále přibývá
Nebezpečné maso se na pulty našich oblíbených obchodů dostává v posledních týdnech stále častěji. Jen Potraviny na pranýři, projekt Státní zemědělské a potravinářské inspekce, v posledních týdnech informovaly o desítkách případů. Nedávno se například prodávaly v JIPu kuřecí čtvrtky, které obsahovaly zakalenou tekutinu. Čtvrtky měly oslizlý povrch a vykazovaly známky kažení.
Další nebezpečné kuřecí maso se nedávno objevilo v Moravskoslezském a Olomouckém kraji. Tentokrát se jednalo o maso pocházející z Polska, které v sobě mělo bakterii Salmonella. O případu informovala Státní veterinární správa, která varovala všechny spotřebitele, aby ho vrátili na prodejnu, ve které ho zakoupili.
Chodíte nakupovat do Tesca?


