Tohle kuře si v Albertu koupil nejeden Čech. Je přitom vysoce nebezpečné. Kdo ho máte doma, určitě ho nejezte
Maso obsahuje bakterie, které mohou způsobit závažné onemocnění a řadu zdravotních problémů. Kdo jej má doma, měl by se ho zbavit.

Kuřecí maso patří tradičně mezi oblíbené suroviny řady Čechů. Jak jsme ověřili na webu Českého statistického úřadu, například v roce 2023 snědl každý Čech 29,2 kilogramů drůbežího masa, což je více než třikrát víc než hovězího. Ne každé kuře by ale lidé měli jíst. Pravidelně se totiž objevují masa, jež jsou nakažená různými bakteriemi a mohou tak lidem způsobit vážné zdravotní komplikace. Nedávno se jedno takové objevilo i v obchodě Albert.
Kuře obsahovalo bakterie Salmonelly
Jak redakce Událostí247 zjistila z informací webu Potraviny na pranýři spravovaném Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí, závadné kuře se objevilo v obchodě Albert ve Velkém Týnci. Konkrétně ho zde inspektoři našli na konci června, mnozí lidé však maso stále mohou mít doma v mrazáku.

Ti, kteří maso v Albertu rádi nakupují, by si tak raději měli ověřit, zda náhodou závadný kus doma pořád nemají. Poznají to podle výrobní šarže, která je 25231. A pakliže by kuře z této várky v mrazáku našli, určitě by se ho měli zbavit. Inspektoři v něm totiž našli bakterie Salmonella infantis, které mohou způsobit závažné onemocnění salmonelózu.
Nemoc může přivodit řadu zdravotních komplikací
Jak jsme dále ověřili na webu Státního zdravotního ústavu, salmonelóza patří mezi nejčastější střevní infekce v Evropě. Ročně se jí jen v Česku nakazí tisíce lidí, přičemž jedním z nejčastějších zdrojů bývá práce nedostatečně tepelně opracované drůbeži či jiné maso, případně vejce nebo mléčné výrobky. Obvykle se nemoc projevuje zvýšenou teplotu, křečemi a zvracením. V krajních případech však může být průběh i daleko vážnější.

Obzvlášť nyní, v době letních měsíců, by tak Češi měli být velmi obezřetní a dávat si pozor, jaké potraviny kupují a konzumují. Vyšší teploty totiž vytvářejí ideální podmínky pro množení bakterií. Ideální prevencí je pak dodržování základních hygienických návyků v kuchyni, správné skladování, a především dostatečná tepelná úprava masa a vajec. Jen tak lze snížit pravděpodobnost, že se lidé nemocí nakazí.