Všichni v průběhu dne vidíme, co se děje v supermarketech, ale napadlo vás někdy, co by se v nich mohlo dít po zavíračce?
Redakce Událostí247 vám pravidelně sděluje nejrůznější novinky týkající se supermarketů. Snažíme se hlídat kvalitu jejich potravin, upozorňujeme vás na výprodeje či provozní změny, které se vás mohou dotknout. Nedávno jsme například psali článek o řetězci, který se rozhodl, že po svých zákaznících bude vyžadovat vstupné, respektive zálohu 300 Kč. Nikdy jsme se ale nezabývali tím, co se děje v supermarketech po zavírací době. Sám jsem v jednom pracoval a rád vám to prozradím.
Co se děje v supermarketech po zavíračce
Co se děje v supermarketech po zavírací době? Jak se nakládá s neprodaným pečivem nebo zeleninou? Mnoho lidí má o této problematice zkreslené představy, avšak realita je častokrát jiná. V roce 2016 jsem brigádně pracoval v jednom nejmenovaném obchodním řetězci a měl jsem možnost poznat, jak tento konkrétní supermarket funguje po zavíračce. Na tu se zaměstnanci na odpolední směně začínají připravovat už předem. Prodejna v Praze, ve které jsem pracoval, zavírala ve 21:00, my se však na zavíračku začali připravovat už okolo sedmé hodiny večer.
Nejprve se začaly řešit slevy produktů z grilu – kuřata a sýrové tyčinky, které se musely prodat, šly do 33–50% slevy. Zaměstnanci začali pomalu uklízet svá pracoviště, na pultu se salámy se umyl nářezák, jelikož pozdě večer už se nic nekrájelo. Když chtěl někdo salám vcelku, stačil na to bohatě nůž.
Kolegové pak pomalu začali s takzvaným facingem, tedy srovnáváním produktů v regálech a pultech. Další se zase věnovali úklidu – každý si umyl své pracoviště, vytřela se podlaha, umyly se i pásy na pokladnách. Pak následovala kontrola zboží a odpisy produktů, které neodpovídaly kvalitě či kterým končila minimální trvanlivost. Masné výrobky šly do jednoho velkého černého pytle, který následně zamířil do kafilerie. Odepisovaly se mléčné výrobky, nevzhledné či nekvalitní ovoce, zelenina i pečivo.
V době, kdy jsem tam pracoval, se odepsané zboží vyhazovalo přímo do kontejnerů u rampy za prodejnou. Dnes už se tam prý k potravinám přistupuje trochu jinak. Ty, které by normálně byly vyhozeny, jdou v Albertu do potravinových bank a přistanou pak na talíři těm, kteří je skutečně potřebují. Proti plýtvání bojuje podle své tiskové zprávy i Lidl, který ve svých prodejnách nabízí tašku s ovocem a zeleninou za pouhých 25 Kč. Jen pro představu – taková taška většinou váží přes tři kilogramy.
Tím to nekončí
Všechny napípané odpisy se následně perconem odesílaly do počítače, kde je kontroloval manažer prodejny či vedoucí směny. Ten následně vyhodnotil, kterého zboží se vyhazuje nejvíce, a záměrně se pak snížil jeho prodej, aby se předešlo plýtvání. Před odchodem z prodejny se zkontrolují všechny pulty. Ty musí být překryté a vypíná se u nich osvětlení. Světla se vypínají i v chlaďácích s mléčnými produkty. Supermarket se následně zavírá a o několik hodin později se do něj vrací ranní směna.
Ráno na rampu přijíždí nové zboží – první zpravidla pekárna, a to už kolem páté hodiny ranní. Vyloží se čerstvé rohlíky, housky i chleby a začne se rozpékat sladké a slané pečivo. Na pultech se začnou předkrajovat salámy a šunky, nejvíce pak samozřejmě ty, které jsou ten daný den ve slevě. Doplňuje se i čerstvá zelenina a ovoce. Když je pak vše připraveno, prodejna otevře a začíná se zase nanovo.
Máte nějakou zkušenost s prací v supermarketu?


