Většina Čechů skladuje máslo špatně. Na tomto místě v lednici rozhodně nemá co dělat

Pokud skladujete máslo v lednici, dejte si potom pozor, do kterého prostoru ho vkládáte. Může se totiž stát, že se vám brzy zkazí.

i Zdroj fotografie: Daniela Beránková pro Události247
                   

Máslo je základní potravinou, která ve většině případů nechybí v žádné domácnosti. Bohužel, v poslední době spotřebitele trápí nejen jeho kvalita, ale také cena. Týden co týden upozorňuje redakce Událostí247 na másla, která byla stažena z regálů obchodů kvůli nevyhovující kvalitě. Kromě toho jeho cena neustále roste a jen za poslední rok se cena za kilogram zvedla o 60 Kč. Je tak nasnadě probrat způsob, jak máslo správně skladovat. Koneckonců, nikdo přece nechce, aby se mu takový kousek luxusu zkazil.

V lednici ano, má to však háček

Je chutné, voňavé a perfektní na chleba i do pečení. Máslo je jednoduše základní potravinou, která by neměla chybět v žádné domácnosti. Jeho cena je ale v poslední době natolik vysoká, že si pak člověk dvakrát rozmyslí, jak s ním naloží. Když je pak máslo ve slevě, není divu, že se spotřebitelé o něj dokážou i poprat. Kam ale se zásobou másla, kterou jsme koupili ve slevě, aby se nám nezkazilo?

Přihlaste se k našemu newsletteru a mimo jiné získáte možnost účastit se soutěže a mít přehled o dalších nabídkách našich partnerů. Soutěž je pouze pro aktivní odběratele novinek.

Bude máslo nově jen pro bohaté Čechy? Obchody chystají zdražení, které tady ještě nebylo. Lidé si dělají zásoby

iZdroj fotografie: Kagor/ Creative Commons / CC-BY-SA
Máslo do lednice patří, nesmíte ho však dávat do jejich dvířek

Máslo jako takové existuje už tisíciletí a dokonce se traduje, že vzniklo úplně omylem. Zajímavostí je, že v počátcích se tato surovina nepoužívala v kuchyni, ale třeba v péči o tělo. Historické okénko teď ale uzavřeme a vrátíme se do současnosti. Aby máslo mohlo být máslem, musí splňovat důležitá kritéria. Podle webu Bezpečnost potravin například tyto: „Označení ‚máslo‘ je přípustné jen pro výrobek výhradně z mléčného tuku – musí obsahovat min. 80 % (ale méně než 90 %) mléčného tuku, max. 16 % vody (a max. 2 % mléčných ‚netuků‘ v sušině).

Máslo jako takové vydrží celkem dlouho, i přesto však není nesmrtelné. Časem může žluknout, zapáchat a zkysnout. Abychom tomu předešli, je důležité ho správně skladovat. V první řadě se pak nabízí jako perfektní pomocník lednice, což ano, ale i to má svá pravidla. Věděli jste například, že by nemělo být skladováno ve dvířkách lednice? Jak redakce Událostí247 zjistila, dvířka od lednice jsou totiž nejteplejším místem tohoto spotřebiče a neustálá změna teplot při jejich otevírání může máslo zkazit. Skladovat ho v lednici je v pořádku, na dvířka však dejte pozor.

Skladovat máslo jde i jinak

Skladování másla v lednici je v pořádku, problém však nastává v momentě, kdy si ho chceme namazat na chleba. Tuhé máslo jen tak na chleba nenamažete a čekat, než změní svou konzistenci, chvilku zabere. Věděli jste ale, že ho můžete skladovat i při pokojové teplotě? Ano, opravdu. V dobře uzavřené máslence, mimo přímé světlo a teplo, vydrží několik dní naprosto bez problémů. Stačí si vždy odříznout jen tolik, kolik spotřebujete během dvou dnů, a zbytek uchovávat v chladu. No a v případě, že budete chtít jeho životnost při pokojové teplotě prodloužit, stačí ho jen jemně osolit.

Koupili jste si toto máslo? Doma ho má teď spousta Čechů, muselo být však okamžitě staženo z prodeje

iZdroj fotografie: Carey Tilden/ Creative Commons / CC-BY-SA
Máslo se v poslední době stává luxusní potravinou. Především kvůli své vysoké ceně

Pak je tu ještě otázka dlouhodobého skladování, ale na tu, jak všichni víme, existuje opravdu snadná odpověď. Mrazák. Máslo lze bez problémů zmrazit, a to až na dobu jednoho roku. Stačí jej ponechat v původním obalu, ale zároveň uložit do vzduchotěsného sáčku či nádoby – máslo má tendenci pohlcovat pachy z okolí, což by se mohlo nepříjemně projevit na jeho chuti.

Dáváte máslo do dvířek od lednice?

Diskuze Vstoupit do diskuze
89 lidí právě čte
Autor článku

Aleš Peterka

Nadšenec do spotřebitelských a regionálních témat. Za svou primární oblast zájmu v rámci zpravodajství považuji hlavně informovat lidi o nekalých praktikách prodejců.

Zobrazit další články