Pokud chodíte do svého oblíbeného supermarketu nakupovat pečivo, dejte si pozor na to, jaké kupujete. Možná budete překvapeni, ale častokrát jde o mražený polotovar.
Vůně čerstvě upečeného pečiva v supermarketech jako Lidl, Tesco nebo Penny dokáže zákazníky svést k okamžitému nákupu. I když jsme si původně neplánovali nic kupovat, najednou se nám do košíku samy od sebe dostanou nějaké kousky pečiva a už se nemůžeme dočkat toho, že si je odneseme domů ještě horké a křupavé. Jenže realita je jiná – ne všechno pečivo, které nás láká svou vůní z regálů supermarketů, je opravdu čerstvě upečené. No a jak redakce Událostí247 již několikrát zmiňovala, ne vždy je pečivo tak kvalitní, jak bychom si představovali.
Pečivo, které se nesmí prodávat
V obchodech můžeme často narazit na, řekněme, nejrůznější léčky. Čas od času se objeví nějaká ta falešná sleva nebo také pečivo, které je označeno za čerstvé, i když vůbec čerstvé není. Ano, pokud jste to nevěděli, ne všechno pečivo, které voní ve vašich oblíbených supermarketech z trouby, je právě čerstvě upečené. A obchodníci jsou povinni toto zboží důsledně označovat.
Jak zmiňuje web dTest, obchodním řetězcům je udělena povinnost označovat mražené pečivo, a to tak, aby každému zákazníkovi bylo jasné, že nejde o právě čerstvě upečený kousek. Jasně, člověk si řekne, že přece nikdo nemůže věřit tomu, že by si supermarket pekl celý den hned padesát druhů pečiva, a je tedy logické, že ve většině případů jde o mražené polotovary. Jak redakce Událostí247 zjistila, právě ty musí být podle vyhlášky Ministerstva zemědělství č. 182/2012 Sb. označeny jako rozmražené. Pokud by pečivo toto označení nemělo, nesmělo by se prodávat.
„Obchody musí nebalené pekařské a cukrářské výrobky, které byly zmraženy v hotovém stavu a následně rozmraženy, viditelně označovat nápisem rozmraženo,“ píše vláda na svém webu. V případě, že prodejce toto pravidlo nesplní, pak na něj bude čekat pokuta až 3 miliony korun. Žádný řetězec nesmí mražený polotovar prodávat a uvádět jako čerstvé pečivo, nikdy.
Na co si dát pozor
Pečivo ze zmrazených polotovarů se liší od čerstvě upečeného nejen způsobem výroby, ale i složením. Zatímco tradiční pečivo je vyráběno většinou jen z několika základních ingrediencí, mražené polotovary často obsahují různé stabilizátory, emulgátory a kypřidla. Tyto přísady, známé také pod názvem „éčka“, mají za úkol udržet strukturu těsta při zmrazení, aby po rozmrazení vypadalo právě jako čerstvě upečené.
V některých případech se do těsta navíc přidávají látky, které pomáhají zadržet vodu a zajistit, aby se při rychlém zmrazení nevytvářely krystaly ledu, které by mohly ovlivnit texturu pečiva. Až příště budete ve svém supermarketu nakupovat své oblíbené pečivo, pozorně sledujte jeho cenovku. Na ní s velkou pravděpodobností bude uvedeno, zda se jedná o čerstvé kousky, nebo zda jde o zmrazený polotovar. V tom druhém případě, pokud vám záleží na kvalitě a čerstvosti potravin, se mu raději vyhněte obloukem.
Věděli jste, že pečivo v obchodech je většinou rozmrazený polotovar?


