Všemi milované ovoce je brutálně nebezpečné. Právě se na to přišlo. Nikdo by ho neměl jíst, musí jít do koše

Kdo z nás nemá rád sladké a šťavnaté hrušky? Protože u nás je na ně ještě brzo, obchodníci je dovážejí z ciziny. Jeden druh byl však zdraví nebezpečný.

i Zdroj fotografie: Daniel Procházka pro Události247
                   

Pesticidům se v jídle bohužel nevyhneme. Používají se k prevenci, regulaci a ničení škodlivých organismů nebo nemocí. Proto se někdy stane, že si z obchodu přineseme něco, co je jimi doslova nepěchováno. Na Událostech247 jsme psali například o tom, že ve Valašském Meziříčí prodávali balenou karotku, ve které byl dvojnásobně překročen maximální limit reziduí pesticidu linuronu.

Tyto hrušky určitě nejezte

Není to bohužel zdaleka jediný případ. Psali jsme, že nedávno Státní zemědělská a potravinářská inspekce zajistila 2,64 tuny exotického ovoce atemoya thompson. Toto ovoce obsahovalo koktejl 6 nadlimitních pesticidů, některé dokonce překročily povolený limit sedmkrát.Nedávno si mohli zákazníci koupit hrušky, které rozhodně nepatřily mezi zdravé potraviny. Právě naopak.

Inspekce zabavila přes 2,5 tuny závadného ovoce s pesticidy. Prodejce dostane pokutu

Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce zašli na kontrolu do prodejny Čedar v Ostravě. V jejich hledáčku se objevily hrušky, které byly dovezeny z Turecka. Když je podrobili rozboru, ukázalo se, že toto ovoce by zákazníci jíst rozhodně neměli, pokud si nechtějí poškodit své zdraví. V uvedené potravině byl totiž patnáctinásobně překročen maximální limit reziduí pesticidu diflubenzuron. Inspekce o tom informuje na svém webu.

Jak pesticidy ovlivňují lidské zdraví

Prodejna Čedar má s kvalitou prodávaného ovoce a zeleniny problémy opakovaně. Například v ředkvičkách z Itálie byl trojnásobně překročen maximální limit reziduí pesticidu flutolanil. V kiwi dovezeném z Turecka byl zase téměř čtyřnásobně překročen maximální limit reziduí malathion. Pojďme si připomenout, co jsou to vlastně pesticidy. Jde o biologicky aktivní látky používané k ochraně rostlin před škodlivými činiteli.

iZdroj fotografie: Depositphotos
SZPI pravidelně kontroluje kvalitu potravin v českých obchodech

Jsou určené k hubení, odpuzování škodlivých organismů. Krátkodobé vystavení pesticidům může vést k akutním zdravotním problémům, jako jsou různé kožní projevy, nevolnosti, a podobně. Dlouhodobé užívání bývá spojeno s různými zdravotními problémy, včetně autoimunitních onemocnění, neurologických poruch a potíží s početím. Tvrdí se, že většina ovoce a zeleniny obsahuje pouze minimální množství pesticidů, které lze smýt vodou, ale není to tak úplně pravda, jak píše web Farma Havran.

Co si o četnosti podobných záchytů myslíte? Napište nám to dole v diskuzi

Diskuze Vstoupit do diskuze
109 lidí právě čte
Jiří Klimenský
Autor článku

Jiří Klimenský

Dlouholetý nadšenec v oblasti ekonomie a společenských témat. V minulosti jsem působil v několika menších regionálních médiích. Teď se snažím čtenáře informovat o důležitých tématech na Událostech247.

Zobrazit další články