Všemi používaná potravina náhle brutálně zdražuje. Musíme si udělat zásoby, jinak nás to brzy položí

Surovina, na kterou spousta Čechů nedá dopustit v poslední době dramaticky roste na ceně. Už jste si toho v obchodech všimli?

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

U některých potravin není růst ceny až takový problém. Produkty jako je pomerančový džus nebo kakao, o jejichž zdražování psaly Události247, sice mají mnozí lidé v oblibě, dokážou se bez nich ale obejít a nahradit tyto pochoutky něčím jiným, cenově dostupnějším. Pak jsou zde ale suroviny, bez kterých si vaření mnoho Čechů neumí představit. A zde může být zdražování skutečně velký problém. Víte, která potravina to je?

Jaká potravina zdražila?

Jedná se o brambory, jejichž meziroční zdražení bylo letos v březnu zhruba třetinové, uvádí web iDnes. Konkrétně je lze v obchodech pořídit průměrně za 27 korun za kilogram. Výjimkou však nejsou ani cenovky přes 30 korun za kilogram, píše web CNN Prima News. Jak jsme přitom již zmínili, tato potravina je základem vaření řady Čechů. Pokud mezi ně patříte i vy, raději si udělejte zásoby. Je možné, že cena může i nadále růst.

Klíčová potravina brutálně zdražila. Tohle nedáme, už brzy si ji budou moct dovolit jen boháči

Odborníci předpovídají, že zlevnění brambor se jen tak nedočkáme. „Musíme si uvědomit, že toho zboží není pro letošní sezonu nadbytek. Nepočítám ani, že by v následujícím období došlo k nějakému razantnímu snížení cen,“ cituje web CNN Prima News předsedu Českého bramborářského svazu Josefa Králíčka. „Pokles cen se dá očekávat nejspíš až koncem prázdnin, kdy se začne sklízet nová úroda,“ dodal Králíček pro web iDnes.

Co za zdražením stojí?

Stejně jako u dalších zemědělských surovin, i zde hraje klíčovou roli počasí. Konkrétně potravina zdražuje vlivem sucha a nedostatku vody. To trápí například Španělsko, které je tradičním dodavatelem brambor pro český trh.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Cena brambor od loňska rapidně stoupla

A jak na bramborách tedy ušetřit? Výhodné může být koupit tuto potravinu přímo u pěstitelů a udělat si zásoby. Je však potřeba mít na to adekvátní prostory. Ideálně sklep, kde je tma, chlad a zároveň zde proudí vzduch. „Nejlépe, když má někdo větraný a chladný sklep, kde je vlhkost kolem 85 procent, protože brambora velmi rychle ztrácí vodu. A když ji dáme do suchého sklepa, tak ona se začne scvrkávat. Aby se nescvrkávala, tak potřebuje vlhko,“ řekla pro web iRozhlas farmářka Vlasta Kejklíčková s tím, že optimální teplota je kolem 5 stupňů Celsia.

Používáte v kuchyni často brambory? Napište nám o tom do komentářů

Diskuze Vstoupit do diskuze
139 lidí právě čte
Aleš Peterka
Autor článku

Aleš Peterka

Nadšenec do spotřebitelských a regionálních témat. Za svou primární oblast zájmu v rámci zpravodajství považuji hlavně informovat lidi o nekalých praktikách prodejců.

Zobrazit další články