Plány nové vlády přehledně: 200 kilometrů dálnic, dořešení Bečvy a revize vztahů s Ruskem a Čínou

Chod řady ministerstev bude v nejbližších měsících podřízený tomu, že Česko bude v druhé polovině roku 2022 předsedat Radě EU. Zatím na to vláda vyčlenila 1,4 miliardy korun.

i Zdroj fotografie: Úřad vlády ČR
                   

Všichni noví ministři se už ujali svých úřadů, výjimkou je budoucí ministr zemědělství Zdeněk Nekula, který je kvůli nákaze covidem-19 v izolaci. Premiér Petr Fiala v sobotu uvedl do úřadu ministryni obrany Janu Černochovou, šéfa české diplomacie Jana Lipavského, ministry dopravy Martina Kupku, školství Petra Gazdíka a kultury Martina Baxu, ministryni životního prostředí Annu Hubáčkovou. A také ministry bez portfeje Mikuláše Beka, který bude mít na starosti evropské záležitosti, Helenu Langšádlovou pro vědu, výzkum a inovace a Michala Šalomouna pro vládní legislativu.

Revize vztahů s Ruskem

Noví členové kabinetu představili, co by ve svých resortech rádi prosazovali. Černochová řekla, že je velkou podporovatelkou rychlejší modernizace armády. Šalomoun chce dbát na kvalitu vládních návrhů, jejich jednoduchost, promyšlenost a provázanost. „Budu se snažit dbát na kvalitu právního řádu a pokusím se maximálně omezit to, aby se vytvářely legislativní zmetky,“ cituje ho Echo24. Prioritou pro Beka, vedle přípravy českého předsednictví v Radě EU, je zlepšit koncepční a argumentační přípravu vlády na diskuse o evropské politice a legislativě.

iZdroj fotografie: Úřad vlády ČR
Nová vláda Petra Fialy

Dostávat poznatky aplikovaného výzkumu do praxe chce Langšádlová. Pro oblast vědy a výzkumu chce hledat nové zdroje. Hubáčková se bude zabývat mimo jiné Green Dealem a chce dořešit havárie, které se staly v řece Bečvě. Za nejdůležitější považuje řešení klimatické otázky a nutné změny v energetice, zemědělství i průmyslu. Lipavský by rád vrátil do zahraniční politiky lidskoprávní rozměr. Pracovat chce na přijetí Magnitského zákona pro lepší vymahatelnost ochrany lidských práv. Klíčem pro bezpečnost a prosperitu Česka je podle něho členství v EU a NATO. Dodal, že revizí musí projít vztahy s Ruskem a Čínou.

100 miliard do dopravy každý rok

Postavit až 200 kilometrů dálnic chce v následujících čtyřech letech postavit Kupka. Podle něho je prioritou dostavba Pražského okruhu, dálnice D1 a D35. Fiala řekl, že stát, i přes plánované škrty ve státním rozpočtu, nebude šetřit na dopravní infrastruktuře. Investice do dopravy by měly výrazně přesahovat 100 miliard korun ročně, dodal Kupka s tím, že se rozjedou i stavby železničního spojení na letiště Václava Havla a první stavby vysokorychlostních tratí.

iZdroj fotografie: Úřad vlády ČR
Tisková konference Petra Fialy

Dokončit zákon o veřejných kulturních institucích, novelu autorského zákona či novelu mediálních zákonů chce Baxa. V novele mediálních zákonů se zaměří na změnu způsobu volby do mediálních rad. Modernizace českého školství, kterou obsahuje dokument Strategie 2030+, bude hlavním cílem Gazdíka. Jeho politickým náměstkem se stane dosavadní ministr Robert Plaga. Před resortem podle Fialy stojí úprava rámcových vzdělávacích programů, aby se snížil objem učiva ve prospěch kvality, nebo nastavení systému duálního vzdělání.

Diskuze Vstoupit do diskuze
54 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články