250 tisíc pokuta za šíření lží o očkování. V Česku padl přelomový verdikt za dezinformace o covidu

V Česku padl přelomový verdikt za dezinformace o covidu. Jana Peterková musí za šíření lží o očkování proti covidu zaplatit 250 tisíc korun.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

V České republice tak padl průlomový rozsudek za šíření lží o úmrtích po očkování proti covidu, které kolovaly na sociálních sítích. Verdikt si vyslechla Jana Peterková, která před rokem zveřejnila na internetu lživou informaci o tom, že v domově pro seniory u Prahy zemřelo po očkování proti covidu několik lidí. Píše o tom Český rozhlas.

Žena musí za lživé informace zaplatit 250 tisíc

Jana Peterková před rokem na sociálních sítích zveřejňovala videa, ve kterých tvrdila, že v domově pro seniory v Měšicích u Prahy zemřelo na přelomu let 2020 a 2021 po očkování několik lidí. U dalších se měl po vakcíně rapidně zhoršit jejich zdravotní stav. Peterková tehdy tvrdila, že má informace přímo od zaměstnankyně domova. Na videích zaznělo například i to, že v Měšicích docházelo k falšování úmrtních listů seniorů, kteří po očkování zemřeli.

iZdroj fotografie: S vědomím Jany Peterkové / Facebook
Jana Peterková

Paradoxem bylo, že důchodci v pečovatelských bytech v té době ještě očkování nebyli. Provozovatelé domova, společnost Antonia senior services, kvůli tomu podali žalobu na ochranu dobré pověsti. Městský soud v Praze žalobě ve čtvrtek vyhověl. Peterková musí kromě omluvy a náhrady škod ve výši 250 tisíc korun také lživá videa smazat. Ona sama soudní jednání ignorovala, i když dostala předvolání. Proti verdiktu se prý odvolá.

I přes nařízení soudu lživá videa stále neodstranila

Případem se stále zabývá také policie, která zjišťuje, jestli se Peterková zveřejněním lživých informací nedopustila trestného činu. Videa však i přes nařízení soudu stále nesmazala. Serveru Aktuálně řekla, že se chce spojit s IT technikem, který jí spravuje Facebook a záznamy odstraní. Nejdřív se ale prý chce poradit s právníkem, aby to podle jejích slov nebylo chápáno jako přiznáni viny.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Soud

Domov v Měšicích se kvůli lžím, které Peterková šířila, potýkal s nenávistnými reakcemi a s tím, že senioři pak odmítali ošetření. Senioři jsou bohužel náchylnější k důvěře v dezinformace, protože je pro ně obtížnější rozlišovat skutečně podložené informace od nepravdivých tvrzení,“ uvedla vedoucí pečovatelské služby Katarzyna Anna Porubská.  Peterková podle webu patří do skupiny lidí, kteří šíří dezinformace o covidu a očkování proti této nemoci nebo útočí na zdravotníky.

Diskuze Vstoupit do diskuze
90 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články