Na odmítače očkování se lékař nezlobí. Prostě naletěli, jako když si babička koupí hrnce za 30 tisíc

Atmosféra v nemocnicích je oproti loňské koronavirové vlně horší. Zdravotníci tehdy ve vakcíně viděli světlo na konci tunelu. Nepočítali ale s tím, že ji lidé budou odmítat.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Epidemie koronaviru zpomaluje, přesto je v nemocnicích podle údajů ministerstva zdravotnictví stále hospitalizovaných přes 6300 nakažených. Ve vážném stavu je více, než tisíc lidí. Nemocnice omezují neakutní péče a z běžných oddělení zřizují covidové jednotky. Zdravotníci jsou frustrovaní. Navíc se stále častěji stávají terčem nadávek a výhružek. „Máme vakcínu a mysleli jsme si, že nás covid už jen pozlobí. Jenže jsme nepředpokládali, že se lidé nebudou očkovat,“ řekl přednosta ARO a JIP vinohradské nemocnice František Duška.

Zdravotníci jsou frustrovaní

V rozhovoru v CNN Prima News uvedl, že nálada v nemocnicích je horší, než při loňské vlně pandemie. „Atmosféra je oproti loňské vlně odlišná. Tehdy jsme byli všichni naladěni, že zachráníme svět a všechno vydržíme. Lidi nám tleskali, dostávali jsme zákusky ze zavřených restaurací a všechno bylo protknuté pocitem nezbytnosti, že se nic jiného nedá dělat a musím to vydržet. Přežili jsme a máme vakcinaci, která funguje,“ prohlásil s tím, že zdravotníci nepředpokládali, že by se lidé nechtěli nechat očkovat.

„Tyhle lidi nám teď vozí na oddělení. Současné období je pro nás spojené s pocitem frustrace, protože cítíme element zbytečnosti a říkáme si: Panebože, proč?,“ dodal lékař. Drtivou většinu pacientů ve vážném stavu tvoří na jednotkách intenzivní péče právě lidé, kteří odmítají vakcinaci. Podle přednosty z vinohradské nemocnice zdravotníci jsou zvyklí starat se o pacienty, kteří se pobodají, zdrogují, řídí pod vlivem a jako profesionálové stojí na straně pacienta. „U těch, kteří se neočkují, je to někdy hrozně těžké,“ podotkl.

Přesvědčené antivaxery nikdo nepřemluví

Dokončené očkování má v Česku necelých 60 procent populace. Kolik procent odpůrců vakcinace lze přesvědčit k očkování si Duška netroufne odhadnout. Ale diskutuje o tom s šéfem agentury STEM Martinem Buchtíkem. „Mají data, že 30 procent neočkovaných se ještě dělí. Třetina jsou hard antivaxeři, ty nepřesvědčí nikdo. My musíme pracovat se zbytkem, což jsou občané, kteří váhají nebo jsou zmateni. Jsou to oběti dezinformací. Nezlobím se na lidi, kteří řvali na Václaváku. Prostě naletěli stejně jako babička, když si koupí hrnce za 30 tisíc,“ řekl lékař.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Pacient s covidem v nemocnici

Duška souhlasí s tím, aby vakcína byla povinná pro lidi, kteří pracují se seniory nebo ve zdravotnictví. Plošné je podle něho kontroverzní. „Vše z donucení proti svobodné vůli člověka je špatně. Ale na druhou stranu to musíme vyvážit ochranou veřejného zdraví, takže začínám být lehce pro povinné očkování, ale nejdříve musíme dát lidem pozitivní motivaci, pak případné tresty,“ vysvětlil. Pokud se během zimy naočkují třetí dávkou 2 miliony lidí, může se podle něho stát, že nemocnice „budou moci covidária zavřít a dělat zase kyčle a operovat nádory“.

Diskuze Vstoupit do diskuze
72 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články