Ve středu chce vláda znovu zpřísnit opatření. Co přesně chystá?

Od středy vláda chystá znovu zpřísnit koronavirová opatření, řekl předseda vlády Andrej Babiš (ANO) ve svém pravidelném nedělním pořadu Čau lidi.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Jak informoval server CNN Prima NEWS , nové restrikce se mají týkat nošení respirátorů na vysokých školách a testování neočkovaných zdravotníků. Podle premiéra Babiše to má být požadavek ředitelů nemocnic. Kabinet má o nových opatřeních rozhodnout ve středu. Přitom minulý týden v pátek Babiš na tiskové konferenci s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem ubezpečoval, že vláda zpřísnila na následující dva až tři týdny a další kroky tak neplánuje.

Zpřísňovalo se už v pátek

Oznámené páteční restrikce se týkaly akcí nad tisíc lidí, na kterých už nebude možné prokazovat bezinfekčnost antigenním testem, ale pouze testem PCR. Nová opatření se dotkla také skiareálů, kde budou muset lidé prokázat bezinfekčnost už při nákupu skipassů. Zpřísnění mají platnost od 22. listopadu. Na zmiňované tiskové konferenci šéf resortu zdravotnictví Vojtěch prohlásil, že v následujících dvou až třech týdnech nemá docházet k žádným změnám v opatřeních. Jen v případě zhoršení situace by mohlo dojít ke zpřísnění prokazování bezinfekčnosti.

iZdroj fotografie: Úřad vlády ČR
Adam Vojtěch

Při přistoupení k takové variantě by už nebylo možné prokazovat bezinfekčnost testem, ale pouze očkováním nebo dokladem o prodělání nemoci. Tak by se podle Vojtěcha dalo vyhnout lockdownu. Páteční ministrovo prohlášení ale nedělním Babišovým oznámením ztratilo na významu. Premiér ve svém pořadu Čau lidi zároveň opět připomněl, že do příchodu nové vlády bude jeho kabinet činit vše, aby ochránil životy občanů. Babiš tak zřejmě reagoval na prohlášení některých politiků a odborníků, kteří prohlašují, že od voleb není premiér ohledně pandemie příliš aktivní.

Čísla nakažených rychle stoupají

Koronavirová situace se v česku totiž v posledních týdnech zhoršuje. Počty pozitivně testovaných se v minulém týdnu v některých dnech přibližovaly k deseti tisícům a celkový počet zemřelých na koronavirus v sobotu překročil 31 tisíc lidí. Aktuálně je hospitalizováno v nemocnicích více než 3100 nakažených, z toho je 440 ve vážném stavu. Premiér Babiš také v neděli vyzval k očkování a zároveň doporučil třetí dávku. Upozornil, že posilující dávku zatím v česku dostalo jen dvacet procent lidí.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Pacient s covidem-19

Ocenil ale zájem o očkování a ubezpečil, že vakcín je pro všechny dostatek. Babiš se ve svém pořadu zmínil také o nové očkovací kampani, kterou už v pátek označil za brutální. Začít má v úterý, inspirována je obrázky z cigaretových přebalů. V Čau lidi dokonce ukázal i některé fotky z kampaně. Jsou na nich pacienti ležící na JIP na přístrojích, nebo chladící boxy s mrtvými, vše doprovázeno hláškami typu „neměl čas na očkování“ či „měl svoji pravdu“. „Jednoznačný důvod očkování je zdraví. Je to ochrana zdraví a snížení těžkého průběhu nemoci,“ prohlásil předseda vlády.

Diskuze Vstoupit do diskuze
67 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články