Ekonom Bartoň: Současná opatření jsou pouze taktická hra. Za chvíli přijde přitvrzování. Jak podle něj bude probíhat?

Ekonom Petr Bartoň považuje nové restrikce pouze za začátek větších. Podle něj současná opatření jsou nastavována salámovou metodou.

i Zdroj fotografie: Se souhlasem Lukáše Altmana
                   

Vláda vzhledem k situaci okolo koronaviru vyhlásila třicetidenní nouzový stav a zavedla nová opatření. Zrušila adventní trhy, omezila hromadné akce a restaurace. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS ekonom Petr Bartoň uvedl, že se jedná jen o taktickou hru. Vláda podle něj postupuje salámovou metodou.

Bartoň očekává zpřísnění

Petr Bartoň uvedl, že vláda záměrně začala pouze menšími restrikcemi. „Začne se na nejnižším stupni, pak se bude zpřísňovat. Místo zavírání restaurace ve 22:00 se přejde na 21:00, pak na 20:00,“ myslí si ekonom. Rychlé uvedení země do nouzového stavu vládou v demisi považuje za velmi nestandardní.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Restaurace

Nechápe, proč vláda nemohla jeden den počkat. „Vláda vyhlašuje nouzový stav v řádech hodin. Spouštět něco, když má být druhý den jmenován premiér, mohlo počkat.Podle něj je nouzový stav pouhým spouštěčem přísných opatření, které budou postupně přicházet. Vláda nyní má možnost vyhlašovat plošná opatření.

Lockdown je otázkou času

Celá situace se zkomplikovala odvezení Miloše Zemana zpět do nemocnice, podrobnosti přinesla CNN Prima NEWS. Vypadalo to, že dosluhující vláda vyhlásí nouzový stav a nová vláda zavede opatření. Vláda v demisi však nemohla tušit, že Zeman bude znovu převezen do Ústřední vojenské nemocnice,“ uvedl Bartoň.

iZdroj fotografie: Miloš Zeman – prezident České republiky / Facebook
Miloš Zeman

Podle něj současná opatření nebudou mít žádný vliv na českou ekonomiku. Je to prý zřejmě taktická hra. Začne se na nižším stupni, pak se bude zpřísňovat,“ řekl ekonom. Kdyby prý opatření přišla mnohem dříve, nemusela by být tak drsná. Bartoň očekává, že přijde opět lockdown. „To víme. Vláda počítá s tím, že se bude přitvrzovat. Kam, nevíme,“ dodal ekonom.

Diskuze Vstoupit do diskuze
141 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články