Biden zakončil návštěvu Polska důrazným projevem: „Putin nesmí zůstat dál u moci!“

Prezident USA Joe Biden promluvil ve Varšavě o válce na Ukrajině. Za viníka označil šéfa Kremlu Vladimira Putina, kterého nazval tyranem.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Sobotním projevem ve Varšavě zakončil prezident Spojených států Joe Biden svou dvoudenní návštěvu Polska. „Teď musíme zůstat sjednoceni. Dnes, zítra i poté, a i v dalších desetiletích. Nebude to snadné, ale je to cena, kterou musíme zaplatit. Temnota, která pohání autokracii, nezvítězí nad plamenem svobody,“ cituje slova šéfa Bílého domu server iDnes. Biden ujistil, že jeho země stojí na straně Ukrajiny a že Severoatlantická aliance bude chránit území každého členského státu.

Vyzval Biden ke změně ruského režimu?

NATO je podle šéfa Bílého domu sjednocenější než kdykoli předtím. „Rusku se podařilo, že demokracie po celém světě se spojily a jsou ochotny čelit těmto útoků, bez ruské agrese by se to takhle rychle nepodařilo,“ prohlásil. Podle amerického prezidenta tak Putin dosáhl opačného cíle, než chtěl. Zároveň ale uznal, že boj bude dlouhý. „Tuhle bitvu nevyhrajeme v řádu dnů ani měsíců,“ řekl. Nejvíce reakcí ale vyvolala Bidenova slova směrem k ruskému prezidentovi. Podle něj se přepočítal, když se domníval, že Ukrajinci budou ruské vojáky vítat.

iZdroj fotografie: The Russian Presidential Press and Information Office / Creative Commons / CC BY
Vladimir Putin

„Tenhle muž nemůže zůstat dál u moci,“ prohlásil v závěru svého projevu šéf Bílého domu směrem k Putinovi. Taková slova vyvolala údiv, protože dosud americká administrativa prohlašovala, že pro ni není cílem změna režimu v Rusku. Bílý dům proto po Bidenových slovech ujišťoval, že prezident ke změně režimu nevyzýval ani teď. Na prohlášení amerického prezidenta reagoval také mluvčí šéfa Kremlu Dmitrij Peskov, který uvedl, že režim v Rusku určují ruští občané. „Tohle není věc, o které by mohl rozhodovat pan Biden,“ prohlásil.

Rusové nejsou nepřátelé

Jak informuje ČTK, šéf Bílého domu se ve své řeči obrátil také přímo k Rusům. Ujistil je, že oni nejsou nepřátelé Západu. „Odmítám ale uvěřit tomu, že vítáte zabíjení nevinných dětí a prarodičů. Že vám připadá přijatelné, že ruské rakety a bomby padaní na nemocnice, školy a porodnice…to nejsou činy velkého národa,“ uvedl Biden. Během své návštěvy Polska se americký prezident setkal také s ukrajinskými uprchlíky. I na ty si vzpomněl ve svém projevu.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Dítě z Ukrajiny

„Nemusím rozumět jejich jazyku, abych pochopil, co mi říkají, abych pochopil jejich emoce,“ prohlásil. Při setkání s běženci Biden označil ruského prezidenta Putina za „řezníka“. Ve svém projevu ve Varšavě americký prezident několikrát citoval polského rodáka papeže Jana Pavla II. „Nikdy, nikdy se nevzdávejte naděje, nepochybujte, neumdlévejte, nenechte se odradit. A nemějte strach,“ opakoval slova někdejší hlavy katolické církve.

Diskuze Vstoupit do diskuze
74 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články