Ve Velké Británii rychle rostou počty nově nakažených. Denně přibývá až 80 tisíc pozitivně testovaných

Odborníci ve Velké Británii začínají kvůli téměř exponenciálnímu růstu počtu nakažených bít na poplach. Situace se má zhoršovat a nemocnice jsou ohroženy přetížením.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Ve Velké Británii přibylo ve středu dalších 80 tisíc nově nakažených. Podle hlavního poradce britské vlády pro boj s covidem-19 Chrisem Whittym se má navíc virus šířit stále rychleji. Jak informuje server Echo24, britští experti usuzují z aktuálních dat, že vrchol omikronové vlny přijde dříve než u předchozích vln. Zároveň by měl ale rychleji odeznít. Varianta omikron je stále i pro odborníky velkou neznámou, přesto varují, že rychlý přírůstek nakažených se zřejmě promítne do stavu nemocnice.

Reprodukční číslo může být až pět

Může tak nastat situace, že budou muset přijímat nejvíce pacientů s koronavirem za celou dobu pandemie. Vládní poradce Whitty uvedl, že dosavadní rekord v počtu nových pacientů za den je zhruba 4500. Varuje tak předtím, že v následujících dnech budou ve Velké Británii pokořeny rekordy často. Vládní poradce dále apeloval na britské občany, aby omezili množství kontaktů a zvážili možná rizika. „Nikdy jsem se ohledně covidu-19 neobával tolik jako dnes,“ řekl.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Izolace

Reprodukční číslo varianty omikron je podle Susan Hopkinsové z britského úřadu pro zdravotní bezpečnost /UKHSA) tři až pět. To znamená, že jeden infikovaný může nakazit v průměru další tři až pět lidí. Na variantu omikron na ostrovech reaguje i ekonomický sektor. Centrální banka ve čtvrtek zvýšila hlavní úrokovou sazbu o 0,15 bodu na 0,25 procenta. Důvodem je sílící inflační tlak.

Omikron se šíří po celé Evropě

Velká Británie je tak první velkou vyspělou zemí, která zvedla od začátku pandemie úroky. To překvapilo i většinu ekonomů, kteří předpokládali, že základní sazba zůstane zatím beze změn. Na vliv varianty omikron ve Velké Británii reagují i další státy. Francie se rozhodla od soboty zpřísnit podmínky pro cestující z ostrovů. Pro překročení hranic bude vyžadován negativní test starý maximálně 24 hodin a následovat bude povinná karanténa.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Varianta omikron

Ve Francii byly podle vládního mluvčího Gabriela Attala potvrzeno 240 případů nákazy novou mutací. Země chce tato čísla držet co nejnižší a využít část pro očkování třetími dávkami. Jak informovala ČT24, koronavirová varianta omikron se po Evropě šíří velmi rychle. Před prudkými růsty případů varují experti v Nosku i Dánsku. Podle šéfa Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedrose Adhanoma Ghebreyesuse se omikron šíří nejrychleji ze všech dosavadních variant covidu-19, a proto hrozí zahlcení nemocnic.

Diskuze Vstoupit do diskuze
110 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články