Ruské zločiny spáchané na Ukrajině vyšetřují i Češi

Válečné zločiny na Ukrajině začala prověřovat i Národní centrála proti organizovanému zločinu. Důkazy sbírají také odborníci z OBSE.

i Zdroj fotografie: Flickr
                   

Jak informuje server Novinky, prověřování válečných zločinů na Ukrajině českými vyšetřovali potvrdil mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. „V obecné rovině mohu pouze sdělit, že náš útvar se zabývá prověřováním válečných zločinů na Ukrajině,“ sdělil serveru Novinky. Další podrobnosti ale Ibehej odmítl sdělit. Možnost stíhání válečných zločinů na území jiného státu umožňuje univerzální jurisdikce.

Vyšetřuje se také v Německu a Španělsku

Možnost stíhání závažných zločinů i na území jiného státu už dříve, naznačil senátor Pavel Fischer Novinkám. „V případě válečných zločinů se žádná jurisdikce neomezuje hranicemi,“ řekl serveru Novinky. Podle Fischera, který je předsedou senátního výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost má tak česká policie možnost si například v rámci vyšetřování předvolat uprchlíky, kteří do Česka přišli z Ukrajiny.

iZdroj fotografie: Policie ČR
Jaroslav Ibehej

Univerzální jurisdikce umožňuje stíhání nejzávažnějších zločinů bez ohledu na to, kde byly spáchány, a bez ohledu na státní příslušnost obětí nebo pachatelů. Uplatnění takového principu umožňuje nejen český právní řád, ale také německý nebo španělský. I v těchto zemích tak bude prokuratura válečné zločiny na Ukrajině vyšetřovat. Prokurátoři z Litvy, Polska a Ukrajiny se naopak dohodli pracovat jednotně.

Boje neustávají

Porušením lidských práv z ruské strany se dle Novinek zabývá také Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Její pozorovací mise je na Ukrajině od března a ve své předběžné zprávě potvrdila „jasné případy“ porušení lidských práv. Pozorovatelé mají za to, že existují „věrohodné důkazy“ potvrzující mučení a nelidské zacházení ze strany ruských vojsk. Válka na Ukrajině navíc pokračuje a v některých místech se podle serveru Novinky zintenzivňuje.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Válka na Ukrajině

Jak informuje ČTK, v noci ze čtvrtka na pátek Rusové provedli raketový útok na okraji Kyjeva. Exploze byly hlášeny také z Chersonu, Charkova a západoukrajinského Ivano-Frankivska. Moskva navíc hrozí dalšími údery na cíle v ukrajinském hlavním městě. Boje probíhají nadále také na východě země. Podle ukrajinského generálního štábu se pokusily ruské jednotky ovládnout města Popasna a Rubižne v Luhanské oblasti.

Diskuze Vstoupit do diskuze
98 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články