Psycholog: Mladá Češka propuštěná z pákistánského vězení může mít dlouhodobé psychické problémy. O jaké přesně jde?

Ve věznicích v asijských zemích panují jiné poměry, než na které může být zvyklý člověk z Evropy. Dlouhodobý pobyt v nich se může na člověku podepsat.

i Zdroj fotografie: S vědomím Terezy Hlůškové / Facebook
                   

Češka Tereza Hlůšková, která se po více než třech letech o víkendu dostala z pákistánského vězení, na tom nemusí být dobře. Podle odborníků to na ní může mít dlouhodobé psychologické dopady. Hlůšková byla ve vězení kvůli podezření z pašování drog. Původně byla i odsouzena, ale odvolací soud ji nakonec všech obvinění zprostil.

Složitý návrat do života

Ačkoli je na svobodě již téměř týden, ještě se do České republiky nedostala. Musí počkat, až se vyřídí všechny formality, bude mít zpět doklady a své věci. Podle odborníků ale nebude její návrat a začlenění do běžného života vůbec jednoduché. „Každý člověk potřebuje základní jistoty, které uvězněním ztrácí. Ať už byly podmínky v Pákistánu jakékoliv, následky si s sebou ponese navždy,“ řekl Blesku psycholog Zdeněk Krpoun.

The Lahore High Court has observed that the prosecution failed to prove the guilt against Czech Republic fashion model…

Zveřejnil(a) JK News Kulgam dne Pondělí 22. listopadu 2021

Podle něho může mít na její psychické zdraví dopad mnoho faktorů. Třeba skutečnost, že byla v zemi, kde měla problém se dorozumět. V Pákistánu je i velmi odlišná kultura, náboženské zvyky a tradice. „Z mnoha výzkumů je známo, že delší pobyt v prostředí nemateřského jazyka způsobuje prohlubující se pocit samoty a psychické deprivace,“ dodal psycholog. Podle něho v překonání potíží může člověku dobře pomoci třeba rodina.

Pobyt na neznámém místě

Po sobotním propuštění se Česka zdržuje na neznámém místě. Údajně i proto, že vypovídala proti vlivnému drogovému gangu a ten by se jí mohl chtít pomstít. Server Expres tvrdí, že se mu podařilo místo pobytu Hlůškové vypátrat, i když s ohledem na její bezpečnost přesnou lokaci nezveřejnil. Prý se ale nachází v pětihvězdičkovém resortu v Lauháru. Zaměstnanci o jejím pobytu nesmějí s nikým mluvit.

Read full story:…

Zveřejnil(a) Daily Pakistan Global dne Pondělí 1. listopadu 2021

Hlůškovou pákistánské úřady zadržely v lednu 2018 na letišti V jejích zavazadlech nalezly devět kilogramů heroinu. Dívka, které se do země údajně vydala jako modelka, tvrdila, že o drogách nic neví. V roce 2019 byla odsouzena k trestu osmi let a osmi měsíců. Letos na začátku listopadu ji odvolací soud veškerých obvinění zprostil. Ve vyšetřování případu totiž nalezl řadu pochybení.

Diskuze Vstoupit do diskuze
92 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články