Česko podle expertů čekají jedny z nejdražších Vánoc, připravit se máme i na nedostatek zboží v obchodech. Co bude drahé a co zase vůbec nekoupíme?

Vypadá to, že při koupi letošních vánočních dárků budeme muset opět sáhnout o něco hlouběji do kapsy. Týkat se to však bude také třeba jídla a vánočních stromků.

i Zdroj fotografie: Hotelove / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Ekonom Pavel Peterka v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS upozornil, že lidé by si i přes dražší zboží neměli brát kvůli vánočním svátkům půjčky. Doporučuje také začít s nákupem dárků co nejdříve, protože při nákupech online se může stát, že někteří prodejci a doručovací služby nebudou stíhat dodávat objednané zboží včas.

Zdražení se dotkne prakticky veškerého zboží

Už loni se nám zdálo, že je draho, ale tento rok si oproti loňskému roku v některých segmentech připlatíme až o deset procent. Podle Peterky podraží prakticky veškeré zboží. To znamená dárky, ale také jídlo, které k Vánocům zcela neodmyslitelně patří: „Bude dražší maso, ovoce, zelenina, máslo, exotické plodiny, podraží alkohol a tabák. Zdraží i oblíbená kosmetika a například parfémy, které jsou častými vánočními dárky.“

Zdražování se samozřejmě dotkne nejvíc těch, kteří nemají nic našetřeno: „Není to ale jejich chyba, může za to vývoj globální situace,“ vysvětluje Peterka. Potíž je v tom, že mnozí lidé se i přes tíživou finanční situaci nechtějí omezovat. „Rozumím, že je to těžké. Řada spotřebitelů půjde cestou úvěru, i tam ale rostou úroky. Znovu zdraží i riziková přirážka, která se projeví kvůli obavám z akcelerace pandemie,“ upozorňuje na finanční problémy.

Zamýšlený dárek nakonec možná vůbec neseženete

Stát se může i to, že některé zboží nebude vůbec. „Kvůli nedostatkům mikročipů nebude k dostání některá elektronika nebo spotřebiče. Třeba na myčku se může čekat i rok,“ vyjmenoval Peterka. Lidé proto mohou využít poukázky. Buď kvůli nedostatku zboží, nebo z důvodu zhoršující se pandemie. „Lze předpokládat, že postupem času dojde k omezení poskytování služeb. Poukázka „na lepší časy“ se může využít v momentě, kdy se pandemii podaří zkrotit,“ vysvětluje.

Podle expertů bude mít na zdražování vliv takzvaný čipový hladomor, který výrazně zvýší ceny elektroniky, například tabletů. Obchodníci si navíc všimli, že lidé na rozdíl od minulého roku už nemají takový strach ze ztráty zaměstnání a proto jsou ochotni více utrácet. Už v létě podražily například kojenecké oblečky nebo dámské zimní bundy o zhruba 20 procent, tablety pak skoro o 25 procent. Do Vánoc mohou některé položky zdražit i o 40 nebo 50 procent.

Diskuze Vstoupit do diskuze
104 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články