Česko se podle imunologa řítí do humanitární katastrofy. „Opatření epidemii covidu nezastaví,“ vysvětlil Zdeněk Hel

Vrchol současné vlny epidemie, během které se v Česku zahltí nemocnice, se v Česku objeví do dvou týdnů, předpovídá profesor lékařské fakulty alabamské univerzity Zdeněk Hel.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Epidemie koronaviru v Česku razantně zrychlila. Počty nově nakažených trhají rekordy. V nemocnicích je podle dat ministerstva zdravotnictví hospitalizovaných 6169 lidí s covidem-19. Zdravotnická zařízení napříč republikou omezují neakutní péči a z běžných oddělení zřizují covidové jednotky. Navíc se svět obává nové varianty koronaviru omikron, která má být nakažlivější než delta. Bez ohledu na omikron, Česko čeká podle imunologa Zdeňka Hela, humanitární katastrofa.

Nemocnice nebudou stíhat

Vláda zpřísňuje opatření, v zemi platí nouzový stav. Nejkrizovějšímu scénáři se ale nevyhne. „Dá se očekávat, že nás na začátku prosince čeká humanitární krize, humanitární katastrofa. Nemocnice nebudou stíhat, lidem se nedostane péče. Musíme dělat vše, abychom to co nejvíce omezili, cituje imunologa CNN Prima News. Protiepidemická opatření považuje za nedostatečná. „Obávám se, že nebudou stačit, ať už omikron přijde, nebo ne. Nebudou stačit na šíření varianty delta,“ dodal.

Mezioborová skupina pro epidemické situace, jejíž je Hel členem, se podle něho snažila prosazovat levná preventivní opatření. „Plošné testování, očkování, zkracování časové lhůty mezi druhou a třetí dávkou. Jsme ale v situaci, kdy ani nová opatření vlády nebudou schopna zastavit vlnu epidemie. Její vrchol se objeví v příštích deseti až čtrnácti dnech,“ prohlásil Hel, který je profesorem na lékařské fakultě University of Alabama v americkém Birminghamu.

Máme měsíc skluz

Pozdní byla reakce dosluhující vlády na novou vlnu epidemie i podle Romana Nerudy z Centra pro modelování biologických a společenských procesů. „Opatření reagují na obsazenost nemocnic. Nastupující vláda právě hospitalizace deklarovala jako jedno z kritérií, což je špatně. Se zaváděním opatření máme minimálně měsíc skluz. Politici by se měli řídit podle prediktivních modelů. Například ÚZIS publikuje modely, které počítají s různými scénáři,“ řekl v televizi Neruda.

Predikce ÚZISu počítají s optimistickým, ale také s rizikovým scénářem vývoje epidemie v Česku. „Ti, kteří je modelují, se obávali další vlny. Jak vysoká však bude, se dá těžko dohlédnout. Už z nízkého počtu naočkovaných lidí bylo ale jasné, že směřujeme ke špatnému konci,“ poznamenal Neruda. V boji s koronavirem by podle Hela mohly pomoci léky, které by již na přelomu roku mohly být dostupné v USA. „Tyto léky by navíc mohly chránit lidi i před dalšími variantami, například omikronem,“ uvedl Hel.

Diskuze Vstoupit do diskuze
125 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články