Spojenci Babiš a Fiala? Vrcholní politici uspořádali společnou tiskovou konferenci. Vyjádřili se i k očkování proti covidu

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) a budoucí předseda vlády Petr Fiala (ODS) vystoupili společně na Úřadu vlády ČR. Cílem byla podpora projektu Pomozme našim zdravotníkům.

i Zdroj fotografie: Úřad vlády ČR
                   

Za projektem Pomozme našim zdravotníkům stojí řada známých lékařů. Cílem iniciativy Lékaři pomáhají je naočkovat za týden milion lidí posilující dávkou. A právě tento projekt spojil i dva politické rivaly. Podle dosluhujícího premiéra Andreje Babiše v takových chvílích jde politika stranou, protože jde o životy. „Je vědecky dokázáno, že jedině vakcína ochrání životy našich lidí,“ prohlásil.

Ze sprintu k maratonu

Jak informuje server Forum24 podobně to vidí také budoucí premiér Petr Fiala, který se na společné tiskové konferenci postavil vedle Babiše. „Jsou situace, kdy je potřeba ukázat společnou vůli,“ řekl předseda občanských demokratů. Oba politici tak vyjádřili plnou podporu projektu Pomozme našim zdravotníkům, přestože mají různé názory, jak v pandemii postupovat. Zakladatelem iniciativy je lékař Radek Mounajjed. Podle něj může naočkování milionu lidí posilující dávkou naprosto změnit dynamiku pandemie.

iZdroj fotografie: S vědomím Petra Fialy / Facebook
Petr Fiala

Vyslal proto apel na všechny lékaře, aby se přihlásili do jejich seznamu. S cílem naočkovat třetí dávkou maximum lidí v co nejkratší době souhlasí také matematik René Levinský. „Je naší povinností přijít s logistikou a vymyslet ji,“ řekl. Lékařům už podle přednosty kliniky ARO 3. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy Františka Duška dochází síly, a proto v projektu vidí naději. „Tahle iniciativa umožní z toho sprintu neudělat maraton,“ prohlásil. Jak informuje server Novinky očkovací akce může za jeden měsíc ochránit před hospitalizací 3000 lidí a před vážným průběhem až pět set sob.

Povinné očkovaní se připravuje

V České republice bylo dosud aplikováno 13,37 milionu dávek vakcíny proti covidu-19. Plně naočkováno je 6,34 milionu lidí, což je téměř 68 procent populace nad 12 let. Posilující třetí dávka byla zatím podána 788 tisícům osob. Nárok na ni mají lidé, u kterých uběhlo minimálně 6 měsíců od posledního očkování. Výjimku mají senioři nad 60 let a chronicky nemocní pacienti, kteří si mohou od středy nechat aplikovat třetí dávku už po pěti měsících. Očkování proti covidu-19 je v Česku zatím stále dobrovolné.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Očkování důchodce

Ministerstvo zdravotnictví ale podle šéfa resortu Adama Vojtěcha (za ANO) pracuje na vyhlášce o povinném očkování pro vybrané profese a lidi nad 60 let. V platnosti by měla být od března 2022 a povinnost nechat se naočkovat by se měla vztahovat na zdravotníky, pracovníky v sociálních službách, hasiče, policisty, vojáky, celníky nebo pracovníky vězeňské služby. Designovaný premiér Petr Fiala je ale zatím k povinnému očkování zdrženlivější.

Diskuze Vstoupit do diskuze
119 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články