ČNB zvedla úrokové sazby. Půjčky a hypotéky budou pro lidi ještě nedostupnější

Česká republika se v posledních měsících potýká s prudkým nárůstem cen a vysokou inflací. Česká národní banka na to zareagovala zvýšením úrokových sazeb.

i Zdroj fotografie: Česká národní banka
                   

Česká národní banka se rozhodla razantně zasáhnout do úrokových sazeb. Snaží se tak zkrotit vysokou inflaci, která Českou republiku trápí. Základní úroková sazba se skokově zvýšila o 1,25 procentního bodu na 2,75 procenta. Něco takového česká ekonomika od roku 1997 nezažila. Podle ekonomů se lidé a firmy musí připravit na to, že podraží úvěry a hypotéky. Naopak nebude tak rychle klesat cena úspor.

Inflace se mohla dostat k sedmi procentům

Podle guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka zasáhnout bylo třeba, protože ke konci roku by se inflace mohla dostat až na sedm procent. „Na urychlení cenového růstu se bude podílet další zvýšení jádrové inflace, která odráží významné domácí cenové tlaky i silnou dynamiku cen výrobců v tuzemsku i zahraničí. K tomu se přidává i zdražování potravin v návaznosti na růst cen zemědělských komodit na světových trzích. Vysoká zůstane též dynamika cen pohonných hmot,“ uvedl Rusnok pro server Novinky.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Peníze

I ekonomové souhlasí. Upozorňují, že rozhodnutí ČNB bude mít své dopady. „Lze to interpretovat jako vyhlášení války proti inflaci, která likviduje kupní sílu rekordně vysokých úspor českých domácností,“ řekl TV Nova ekonom Štěpán Křeček. Pro lidi zdraží hlavně hypotéky a úvěry. „S rostoucí úrokovou sazbou poroste i cena peněz. Což znamená, že zvýšení se projeví v růstu cen úvěrů na kreditních kartách nebo také na hypotečních úvěrech. Můžeme čekat, že do nových hypotečních úvěrů už se toto zvýšení promítne,“ dodal Křeček

Nevýhodné budou krátkodobé úvěry

Lidem se vyplatí, pokud si dnes vezmou dlouhodobou půjčku. „Pokud domácnosti budou více preferovat delší fixace, tak tam úrokové sazby nerostou tak rychle navzdory tomu, že banka sazby zvyšuje. Úrokové sazby u úvěrů na dva roky jsou vyšší než u těch na sedm let,“ tvrdí Jakub Seidler. Naopak potěšeni by mohli být Češi, kteří mají úspory v bankách. Jejich hodnota by tak nyní měla klesat pomaleji.

Krok ČNB silně zkritizoval premiér Andrej Babiš a ministryně financí Alena Schillerová. „Máme tu problém České národní banky, která se evidentně rozhodla zasadit další ránu naší ekonomice, našim občanům. To jejich rozhodnutí nechápu,“ řekl premiér při návštěvě Budapešti. Podle něho je toto rozhodnutí velmi neuvážené, protože firmy a domácnosti budou drtit vysoké úroky půjček a hypoték. A nijak se nesníží cena pohonných hmot, plynu a elektřiny.

Diskuze Vstoupit do diskuze
79 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články