Covid se nešíří jen vzduchem. V domovech seniorů jej vědci našli téměř všude

Kromě nošení respirátorů nám odborníci kladou na srdce, abychom si často myli a dezinfikovali ruce. V jedné z posledních studií prozradili i to, kde se viry drží nejčastěji.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Z dosavadních zjištění víme, že většina případů covidu-19 vzniká kvůli tomu, že se virus šíří vzduchem. Aktuální studie Michiganské univerzity však zjistila, že důležité je také pravidelně čistit povrchy a věci v našem okolí. Výzkum probíhal v domovech pro seniory, vědci tam odhalili virus na většině předmětů v pokojích pacientů s covidem. Informoval o tom server TN.cz.

Nejčastěji byl vir na tlačítcích a ovladačích

Studie vědců z Michiganské univerzity, která byla publikovaná v odborném časopise Journal of American Geriatrics Society, se zaměřila na prostředí v domovech pro seniory. Výsledky byly opravdu překvapivé. Ukázalo se, že virus byl detekovatelný alespoň na jednom povrchu v 90 procentech pokojů seniorů, kteří byli nakažení koronavirem. Nejčastěji to byly předměty, které se nacházely v blízkosti postelí.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Ovladač

Virus nejvíce zůstával na věcech, kterých se lidé dotýkali. Nejčastěji na ovladačích k televizorům a tlačítcích pro přivolání personálu. Ne těchto dvou věcech bylo možné virus detekovat i po několika dnech. Vědci odebrali celkem 2000 vzorků uvnitř i v blízkosti pokojů pacientů s covidem. U téměř 30 procent z nich se ukázala přítomnost koronaviru. Experti však nezjišťovali, jestli byl virus v těchto vzorcích schopný ještě někoho nakazit.

U zdravých lidí bylo virů na površích jen minimum

Studie tak ukázala, na jaké povrchy se při desinfekci nejčastěji zaměřit. Ze zkoumání současně vyplynulo, že mimo pokoje pacientů s covidem byl virus zachycen jen velmi málo nebo vůbec. Autorka studie Lona Mostová k tomu uvedla: „Data ukazují, že koronavirus je všudypřítomný a přetrvává v pokojích nakažených klientů domovů pro seniory. Závěry zdůrazňují význam důsledného úklidu a ochrany personálu a návštěvníků.“

iZdroj fotografie: Depositphotos
Muž s maskou na lavičce

Znamená to také, že čím samostatněji se senioři v těchto domovech mohou pohybovat, tím vyšší je také pravděpodobnost výskytu koronaviru na površích předmětů, jako jsou ovladače, parapety nebo kliky od dveří. Na těchto věcech může virus zůstat až několik dní. Dobrou zprávou je, že ze vzorků, které byly odebrány ze sedacích ploch, sesteren a tlačítek ve výtazích, bylo pozitivních jen naprosté minimum.

Diskuze Vstoupit do diskuze
56 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články