Vědce trápí omikron. Přeočkování čtvrtou dávkou vakcíny bude zapotřebí dřív, než se čekalo, říká šéf firmy Pfizer

Podle původních odhadů měla být čtvrtá dávka vakcíny aplikována rok po třetí dávce. Plány farmaceutických expertů hatí omikron, který dokáže obejít imunitu získanou z očkování.

i Zdroj fotografie: Flickr
                   

Čtvrtou dávku koronavirové vakcíny budou lidé zřejmě potřebovat dříve, než se očekávalo. Předběžný výzkum podle generálního ředitele americké farmaceutické společnosti Pfizer Alberta Bourly totiž ukazuje, že nová varianta koronaviru omikron dokáže obejít protilátky vytvořené vakcínou, kterou Pfizer vyvinul společně s firmou BioNTech. Bourla to řekl ve vysílání televize CNBC. Varianta covidu-19 omikron, která byla poprvé objevena v jižní Africe, je rizikovější, protože má nezvykle velký počet mutací.

Před hospitalizací ochrání antivirotikum

Původně Bourla odhadoval, že čtvrtá dávka vakcíny bude zapotřebí 12 měsíců po třetí dávce. „Vzhledem k omikronu to musíme vyhodnotit, protože máme velmi málo informací. Možná ji budeme potřebovat rychleji,“ řekl v CNBC. Společnosti Pfizer a BioNTech mohou podle něho vyvinout vakcínu zaměřenou speciálně proti variantě omikron do března 2022.  Dodal, že teď je nejdůležitější aplikovat lidem třetí dávku vakcíny zejména pro zimní období. „Věřím, že poskytne velmi dobrou ochranu,“ podotkl.

Jako prevenci před vážným průběhem onemocnění covid-19 a hospitalizací pomohou podle ředitele farmaceutické firmy i takové léky, jako je orálně podávané antivirotikum Paxlovid od firmy Pfizer. Firma už minulý měsíc požádala americký Úřad pro kontrolu potravin a léků o schválení tohoto antivirotika k nouzovému použití. Bourla řekl, že Pfizer bude mít úplné výsledky klinických testů v nejbližších dnech a předpokládá, že prokáží 89procentní redukci hospitalizací a úmrtí tak, jak to minulý měsíc ukázala předběžná data.

Očekávají nové varianty viru

Společnosti Pfizer a BioNTech ve středu zveřejnily výsledky laboratorní studie. Ta ukázala, že třetí dávka vakcíny je účinná i v boji s variantou omikron. Současný dvoudávkový režim vakcinace podle expertů farmaceutických firem nemusí být dostačující. Bourla řekl, se studie zakládala na testování syntetické, laboratorně vytvořené varianty viru a je třeba získat údaje z „reálného světa“. Tyto výsledky budou přesnější a očekávají se v příštích dvou týdnech, uvedla CNN Prima News.

„Až uvidíme údaje z reálného světa, určíme, nakolik je třetí dávka účinná vůči této mutaci viru. Myslím si však, že budeme potřebovat i čtvrtou dávku,“ řekl Bourla televizi. Podle něho se farmaceutické společnosti připravují i na další varianty koronaviru, které dosud neexistují, aby byly připravené rychle zareagovat. „Očekáváme, že se v budoucnu objeví nové varianty. Naše společnost sleduje, zda bude třeba vakcínu upravit,“  vysvětlil Bourla.

Diskuze Vstoupit do diskuze
57 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články