Budoucí ministr školství Gazdík: Současná situace je katastrofa. Problémem jsou podle něj hygieny. Povinné očkování prý není řešením

Hygienické stanice se v některých případech ozvou až v momentě, kdy se žák už vrací po karanténě do školy. Tak popsal aktuální nefunkční systém budoucí šéf resortu školství.

i Zdroj fotografie: S vědomím Petra Gazdíka / Facebook
                   

Petr Gazdík (STAN) se jako budoucí ministr školství už od začátku prosince snažil apelovat na současné vedení resortu, aby byly prodlouženy vánoční prázdniny. Jak informuje server CNN Prima News Robert Plaga (za ANO) ale jeho přání nevyslyšel. „Je to škoda. Už s tím nemohu nic dělat. Je to důsledek toho, že se jmenování vlády prodlužuje,“ řekl Gazdík. I pokud bude v tomto týdnu ministrem konečně jmenován, prodloužení prázdnin vyhlašovat nebude.

Vánoční prázdniny delší nebudou

Rodiče by podle něj měli znát termíny prázdnin svých dětí s předstihem. „Mrzí mě to, ale je to tak,“ dodal. Vánoční prázdniny tak začnou podle harmonogramu 23. prosince. Aktuálně nastavená protiepidemická opatření považuje budoucí šéf školství za dostatečná, ale zároveň v nich vidí neefektivnost. Jako příklad uvedl, jak nestíhají krajské hygienické stanice trasovat.

iZdroj fotografie: Unsplash
Dítě s rouškou ve škole

Podle Gazdíka pak jednotlivé žáky trasují ředitelé a hygieny se často ozvou až v okamžiku, kdy se děti z karantény vrací zpět do školy. „Takovým způsobem s epidemií bojovat nelze,“ zhodnotil situaci poslanec hnutí STAN. Zároveň ale nevidí aktuálně východisko v zavíraní škol. V té souvislosti připomněl, že české děti byly během pandemie doma nejvíce z celé Evropské unie. Uzavření škol tak budoucí ministr školství vidí jako poslední variantu. A na tom se shodla také celá budoucí vláda.

Povinné očkování není řešení

Stejné stanovisko sdílí Gazdík také v otázce povinného očkování, které nepovažuje za řešení. Obzvlášť v situaci, kdy je celá společnost v tomto názoru rozdělená. Zároveň ale věří, že většina pedagogů se naočkovat nechá, protože nebude chtít nakazit děti ve třídě. Učitelé patřili v Česku při spuštění očkování do přednostní skupiny a velké části pedagogů tak byla podána první vakcína už v první části letošního roku.

iZdroj fotografie: Unsplash
Očkování

Jak ale informují SeznamZprávy vláda před nedávnem stejně uvažovala o tom, že zařadí zaměstnance škol na seznam profesí, které budou mít očkovaní povinné. Při této diskusi nakonec vyšlo najevo, že nejsou k dispozici žádná data k proočkovanosti mezi pracovníky škol. Ministerstvo školství předpokládá, že číslo je velmi vysoké. Zřejmě i proto nakonec pedagogové nebyli zahrnuti ve vyhlášce, která od 1. března některým profesním skupinám ukládá očkování proti covidu-19 povinně.

Diskuze Vstoupit do diskuze
131 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články