Deltu vystřídal omikron. Mutace u dítěte ukázala, jak snadno obejde imunitu po nemoci i očkování

Testování ve školách dvakrát týdně potrvá do 16. ledna. Cílem opatření je záchyt nástupu nakažlivějšího omikronu, který podle některých dat tvoří 50 procent nových případů.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Koronavirová varianta omikron přináší podle Světové zdravotnické organizace vyšší riziko opětovné nákazy než varianta delta, ale mírnější průběh nemoci covid-19. Prokázalo to i testování ve školách. Opakovaně se nakazilo jedno z dětí ze základní školy v Praze 9. V prosinci variantou delta, v lednu pak omikronem. Podle analýzy společnosti Diana Biotechnologies omikron tvoří v Česku zhruba 50 procent všech nových případů nákazy. V následujících týdnech má dominovat.

Reinfekci odhalilo testování ve škole

Ve školách se do 16. ledna pravidelně testuje na covid-19 dvakrát týdně, a to v pondělí a ve čtvrtek. Cílem opatření kabinetu pětikoalice je včasný záchyt nástupu nakažlivější koronavirové varianty omikron. Reinfekci u pražského školáka odhalil pondělní test. „Výsledky testování: z 970 testovaných žáků je pozitivních 12. V pěti případech se jedná o variantu delta a ve dvou o omikron,“ cituje starostu Prahy 9 Tomáše Portlíka server TN.

„Jedno z pozitivně testovaných dětí mělo v prosinci deltu a nyní je pozitivní s omikronem. Je škoda, že PCR testy a sekvenování neděláme všude!“ napsal Portlík na svém twitterovém účtu. Pokud koronavir nemá školy znovu na dlouhou dobu zavřít, je podle starosty nutné kvůli omikronu změnit přístup k testování. „PCR a sekvenování. Minulá vláda se v tomto směru skoro nepohnula… Čas běží,“ uvedl starosta na sociálních sítích.

Omikron umí obejít imunitu

Zaskočeni opětovnou nákazou dítěte byli i jeho rodiče. „Tatínek šel do školy vynadat, jak je možné, že má jeho dítě pozitivní test, když bylo pozitivní v prosinci. V rámci sekvenace se zjistilo, že se dítě nakazilo variantou omikron. My sekvenování vzorků kvůli omikronu vyžadujeme. Díky tomu tu variantu poznáme,“ řekl Portlík iRozhlasu. Téměř okamžitou reinfekci variantou omikron po předchozím prodělání delty potvrzují také odborníci.

Omikron totiž umí obcházet imunitu získanou po prodělání nemoci i po vakcinaci. „Ukazuje se, že protilátky po předchozích variantách koronaviru, tedy když je člověk dříve prodělal, nejsou proti omikronu dostatečné. V případě očkování proti koronaviru se ukázalo, že pokud se imunita posílí třetí dávkou, tak pravděpodobnost jejího obejití je nižší. Zatímco v případě postinfekční imunity, tam už to není čím posílit,“ cituje server předsedu České vakcinologické společnosti Romana Chlíbka.

Diskuze Vstoupit do diskuze
136 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články