České ministerstvo zahraničí je terčem posměchu ze strany ruských diplomatů. Důvodem je výzva adresovaná ruským ambasádám

Česká diplomacie v pátek zaslala ruským ambasádám dopis, ve kterém je vyzvala, aby nesloužily Putinovu režimu.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Ruští diplomaté ve švýcarské Ženevě se výzvě českého ministerstva zahraničí vysmáli. Podle serveru Echo24 se česká diplomacie dočkala ironického poděkování za nabídku, která prý nebude využita. „Máme spoustu svědomí a udržujeme si také schopnost rozpoznat amerického pejsánka, když nějakého potkáme,“ napsala ruská ambasáda na sociální síť Twitter.

Apel na morálku a dobré srdce

K příspěvku navíc ruští diplomaté připojili posměšný obrázek cedule s čivavou na plotu Bílého domu. K tomu byl uveden popisek v češtině: „Prát se sice neumím, ale funguji jako alarm.“ Ambasáda v Ženevě tímto způsobem zareagovala na dopis českého ministerstva zahraničí, ve kterém vyzvalo ruské diplomaty, aby nepodporovali režim ruského prezidenta Vladimira Putina.

Konkrétně výzva směřovala k tomu, aby se nepodíleli na zastupování ruského politického vedení. To se mělo podle výzvy rozhodnout provést „apokalyptickou destrukci“ svého souseda. „Kolegové, prosíme ty z vás, kteří mají svědomí a kteří si udržují schopnost rozpoznat zlo: opusťte tento kruh spolupachatelů. Vyzýváme vás, lidi s morálkou a dobrým srdcem, prosím opusťte tuto potápějící se loď, která jen přitahuje hněv svobodymilovných lidí na celém světě,“ napsala česká diplomacie v dokumentu.

Mají možnost vše vidět

Jak informuje ČTK, resort zahraničí ve výzvě také připomněl diplomatům, že mnozí slouží v zemích se svobodnými a nezávislými médii. Díky tomu tak mají mít přístup k informacím bez propagandy. Mohou pak podle ministerstva vidět spoustu zpráv o smrti nevinných ukrajinských dětí, žen i mužů, kteří brání svou zemi proti nevyprovokované a ilegální agresi Ruska.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Mariupol

Kvůli ostřelování několik milionů Ukrajinců opustilo svůj domov. „To vše ve jménu země, které sloužíte,“ napsala česká diplomacie ruským zástupcům. Ti by měli podle resortu zahraničí být schopni kriticky analyzovat a vyhodnocovat informace a respektovat mezinárodní právo, identifikovat zájmy země a jejich občanů. „Proto víme a jsme schopni určit, kdy politická elita jedná proti národnímu zájmu,“ uvádí výzva.

Diskuze Vstoupit do diskuze
148 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články