Dosluhující vláda ještě stihla významně zpřísnit opatření. Mají donutit lidi k tomu, aby se šli naočkovat

Počet nových případů koronaviru se v posledních dnech pohybuje okolo 15 000 a nemocnice se plní. Vláda se proto rozhodla k razantním krokům.

i Zdroj fotografie: Úřad vlády ČR
                   

Ve středu v Česku přibylo podle Novinek 13 502 případů covidu, v mezitýdenním srovnání je to asi o 4000 víc. V nemocnicích je 3452 lidí, z toho 491 z nich je ve vážném stavu. Dosluhující vláda ANO a ČSSD proto v pátek ráno schválí další opatření. Akceptovaly by se například už jen PCR testy. Je ale také možné, že pro vstup na hromadné akce nebo do restaurací by platil pouze průkaz o očkování nebo o prodělané nemoci. Informoval o tom server CNN Prima NEWS.

Lockdown zatím není na pořadu dne

Premiér Andrej Babiš ve čtvrtek vystoupil na tiskové konferenci, na které oznámil, že je potřeba zavést další opatření. Dle jeho slov budou významná a mají přimět lidi k očkování: „Chci, aby nikdo neříkal, že naše vláda na to kašle. Nekašle. Musíme udělat další opatření, která budou významná z hlediska toho, aby se lidé očkovali. Nic jiného na boj proti covidu neexistuje,“ uvedl, když současně oznamoval, že kabinet ANO a ČSSD schválil svou demisi.

iZdroj fotografie: Unsplash
Dítě během lockdownu

O tom, o jaká konkrétní opatření by se jednalo, ale premiér mluvit nechtěl: „Intenzivně jsme to diskutovali. Nechci mluvit o tom, co se připravuje. Rozhodne to vláda,“ uvedl. Babiš však už ve středu odmítl, že by nová opatření mohla znamenat uzávěru Česka. To už minulý týden potvrdil také ministr zdravotnictví Adam Vojtěch: „Pokud by se situace nelepšila, tak bychom museli přistoupit k dalšímu zpřísnění režimových opatření. Nechceme jít cestou lockdownu.“

S novými opatřeními by měla souhlasit nová vláda

Nová zpřísnění by se mohla týkat například zvýšených kontrol nebo uznávání pouze PCR testů. Aktuálně se na kulturních akcích, v divadlech a kinech lidé mohou prokazovat PCR testem, který je starý maximálně 72 hodin, antigenním testem, který platí jen 24 hodin či samotestem provedeným na místě. Na akcích nad tisíc lidí mají od 22. listopadu platit už jen PCR testy.

iZdroj fotografie: S vědomím Adama Vojtěcha / Facebook
Adam Vojtěch

K jednání o nových pravidlech vláda zasedne v pátek ráno. „Hlavním tématem bude covid. V rámci vládní rady pro zdravotní rizika je profesor Chlíbek, který je nominován jako šéf skupiny profesora Válka,“ řekl Babiš s tím, že s novými opatřeními by tak měla souhlasit i nová vláda. Ministr Vojtěch od něj dostal za úkol získat souhlas od nastupujícího ministra a jeho odborné skupiny. Podle koaliční smlouvy Spolu a PirSTAN povede ministerstvo zdravotnictví TOP 09.

Diskuze Vstoupit do diskuze
75 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články