Počty nakažených porostou ještě dva týdny, říká Vojtěch. Co chystá ministerstvo s drsnou očkovací kampaní?

Epidemie v posledním týdnu výrazně zrychlila, rostou počty nakažených i hospitalizovaných. Některé nemocnice začínají odsouvat neakutní zákroky.

i Zdroj fotografie: S vědomím Adama Vojtěcha / Facebook
                   

Podzimní vlna epidemie koronaviru v Česku nabírá na síle. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha počty nakažených porostou ještě dva týdny, přesto není jisté, zda se poté současná vlna epidemie zlomí. Dosluhující vláda v demisi proto přijímá sadu opatření, která by měla nákazu zpomalit. Zásadnější restrikce zřejmě přijdou v úterý. Záměrem vlády je přimět co největší počet lidí k očkování. K tomu má napomoci také nová drsná kampaň.

Ministerstvo přitvrdilo s kampaní

Když skončily testy hrazené ze zdravotního pojištění pro všechny, zvýšil se zájem o vakcinaci. Vojtěch řekl v interview ČT, že se tak děje právě kvůli opatřením, jež zavedla vláda. „Touto cestou bychom měli jít,“ uvedl. Podle dat ministerstva zdravotnictví má v Česku ukončené očkování 6,2 milionu lidí, což je necelých šedesát procent populace. Podle mediálních expertů vláda zaspala při kampani, která měla veřejnost k očkování motivovat.

Zveřejnil(a) ČT24 dne Úterý 9. listopadu 2021

Po kampani Udělejme tečku za koronavirem ministerstvo přitvrdilo. Nově spustilo kampaň, která drsně autentickým způsobem na snímcích z nemocnic ukazuje zdravotníky a pacienty s covidem-19 ve vážném stavu nebo také zemřelé. Dočkala se kritiky třeba od Asociace komunikačních agentur, jež ji považuje za příliš tvrdou a nátlakovou. Rektor ČVUT Vojtěch Petráček ji označil za agresivní, nechutnou a neetickou a žádá vládu o její zastavení.

Nákaza poroste ještě dva týdny

Ministerstvo novou kampaň obhajuje a nehodlá se jí vzdát. „Budeme tady zavírat oči nad tím, čemu čelí zdravotníci v nemocnicích?“ ptal se Vojtěch. Resort dosud málo ukazoval, co covid-19 umí. „Je to realistická podoba toho, co se děje v nemocnicích. My to chceme lidem ukázat,“ uvedl Vojtěch. Minulá ryze pozitivní kampaň Tečka byla kritizovaná za to, že nebyla vůbec vidět. Podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové ministerstvo doufá, že se díky nové kampani zvýší počty očkovaných o 10 až 15 procent.   

Epidemie v posledním týdnu výrazně zrychluje, rostou počty nakažených i hospitalizovaných. Některé nemocnice začínají odsouvat neakutní zákroky. Počty nákaz budou podle Vojtěcha růst ještě dva týdny. „Ale kde se to zastaví, to neví nikdo,“ řekl. Pokud končící kabinet přijme razantnější opatření, neměla by se týkat očkovaných „Aby to neomezilo lidi, kteří byli zodpovědní a očkovali se,“ podotkl Vojtěch. Musí s tím ale souhlasit budoucí vláda. Vojtěch však v sobotu napsal na twitteru, že s ničím novým Anticovid tým koalice Spolu nepřišel.

Diskuze Vstoupit do diskuze
87 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články