Důchody porostou nejméně o 650 korun. Kvůli zdražování to během roku mohou být další stokoruny

O zvýšení penze od ledna lidé nemusí žádat, sociální správa to udělá automaticky. Důchodový systém je dlouhodobě deficitní a kvůli pandemii se schodek prohlubuje.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Starobní důchodci, ale i lidé pobírající invalidní či pozůstalostní penze si od ledna polepší nejméně o 650 korun. Další zvýšení závisí na výši důchodu. Podle zákonné valorizace se průměrná starobní penze navýší o 805 korun. Starobní, invalidní a pozůstalostní důchod pobíralo v Česku na konci září téměř 2,86 milionu lidí, z toho 2,38 milionu jsou penze starobní. Lidé o zvýšení nemusí zažádat, Česká správa sociálního zabezpečení ho provede automaticky.

Vládní bonus

Podle zákona se důchody pravidelně valorizují vždy od ledna o polovinu růstu reálné mzdy a o růst cen za sledované období. Penze se ale od ledna zvednou víc, než nařizuje zákon. Každý dostane navíc ještě 300 korun. Na zákonnou valorizaci stát vydá v příštím roce kolem 20 miliard korun. Na třísetkorunové bonusy, které prosadila před volbami vláda Andreje Babiše (ANO), pak dalších asi 10,6 miliardy, napsalo Echo24.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Peníze

Starobní důchody se skládají ze dvou částí. První je solidární pevná část, která je pro všechny stejná. Odpovídá desetině průměrné mzdy, což je letos 3 550 korun. Od ledna se zvýší každému o 350 korun na 3 900 korun. Druhá část je zásluhová. Jde o procentní podíl, který se stanovuje podle odvodů a odpracovaných let. Ten se od ledna navýší o 1,3 procenta a k tomu se přidá ještě dodatečných 300 korun.

Další zvýšení kvůli inflaci

V průměru tak senioři v penzi dostanou 805 korun. Lidé, kteří mají podprůměrnou penzi a pobírají například 11 550 korun měsíčně, si polepší o něco méně. Konkrétně 754 korun, takže se jim důchod zvýší na 12 304 koruny. A naopak lidé s nadprůměrnou penzí, kteří nyní pobírají 19 550 korun měsíčně, si přijdou na 858 korun, takže jejich důchod bude od ledna 20 408 korun, uvádí na webu Česká správa sociálního zabezpečení. Ale minimálně dostanou všichni navíc 650 korun.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Recese

Důchody se mohou v příštím roce zvýšit řádově o stokoruny ještě jednou kvůli vysoké inflaci. Ze zákona o důchodovém pojištění vyplývá, že když se spotřebitelské ceny za určité období zvednou o pět a více procent, o stejnou část se má upravit i zásluhová složka penze. Podle údajů ministerstva financí se od ledna do listopadu vyplatilo přes 493 miliard korun. Na sociálním pojistném stát vybral o 8,4 miliardy méně. Důchodový systém je dlouhodobě deficitní a kvůli pandemii se schodek ještě prohlubuje.

Diskuze Vstoupit do diskuze
104 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články