Prymula by opět přitvrdil s nařízeními. Podle něj směřujeme k tomu nejhoršímu možnému scénáři

Exministr zdravotnictví Roman Prymula míní, že současná koronavirová situace je dramatická a kopíruje ten nejhorší možný scénář. Testy potvrdily v úterý 14 539 nových případů, což je nejvyšší denní přírůstek od půlky března.

i Zdroj fotografie: Nextfoto
                   

Epidemie koronaviru se znovu rychle šíří Českem. Situace je podle exministra zdravotnictví epidemiologa Romana Prymuly dramatická a nárůsty nakažených v posledních dnech kopírují ten nejhorší scénář. Opatření přijatá vládou ke zmírnění šíření koronaviru by měla přitvrdit. Prymula je nepovažuje za dostatečná. Za rozumné by považoval například izolaci seniorů nebo testování očkovaných lidí. Ukončené očkování má v Česku 6,15 miliónu lidí.

Rozhodující je počet hospitalizovaných

Testy potvrdily v úterý 14 539 nových případů koronaviru. To je nejvyšší denní přírůstek od půlky března. V nemocnicích leží s covidem téměř 3 300 pacientů.  Právě počty hospitalizovaných pacientů s těžkým průběhem onemocnění jsou podle Prymuly rozhodující. „My se musíme soustředit na to, jaké procento těch pozitivních jedinců skončí v nemocnici. To číslo zatím nebylo neúměrně vysoké, bylo zhruba o 40 procent nižší, než tomu bylo v těch předcházejících vlnách,“ cituj Prymulu server Lidovky.cz.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Pacient s covidem-19

To, že počty nakažených i pacientů v nemocnicích jsou nižší, než v předchozích vlnách epidemie, je podle Prymuly dáno vyšší proočkovaností populace i tím, že část lidí koronavirus již prodělala. „To všechno se prolinkuje do toho, že to číslo je nižší, než bylo v minulosti, ale pokud tento nárůst bude takto strmý, a bude pokračovat a nic se nebude dít, tak samozřejmě jsme schopni ohrozit kapacitu nemocnic i tak,“ vysvětlil epidemiolog.

Nemocnice zatím nejsou na limitu

Nemocnice by se podle předpokladu, který Prymula nastínil, neměly zatím dostat na limitní kapacitu. „Nárůst tady je, a pokud se pohybujeme přes 400 těžkých případů v tuto chvíli, tak je logické, že při takovém nárůstu se můžeme rychle dostat na hodnoty dvojnásobné. Bude to znamenat, že některé kapacity budou muset být vyčleněny zvlášť pro covid a plánované zákroky budou odsunuty,“ řekl  Prymula s tím, že jednotky intenzivní péče nejvíce zatěžují senioři. „To znamená v podstatě izolaci těchto lidí nebo omezení jejich kontaktů,“ dodal.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Očkování

Epidemiolog by zároveň navrhoval testování zdravotnických pracovníků, včetně očkovaných. Také by doporučil omezení hromadných akcí či zachování testování ve školách. V Česku má ukončené očkování přes 6 miliónů lidí. „Ta opatření, která v tuto chvíli jsou přijímaná, nejsou dostatečná na to, aby tento nárůst nějak výrazně zpomalila.  Co by nám určitě mělo vadit, je zátěž pro nemocnice. Vidíme, že ta zátěž jde na vrub seniorů, a ty bychom měli nějakým způsobem ochránit lépe,“ prohlásil epidemiolog.

Diskuze Vstoupit do diskuze
127 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články