Skoro milion obětí po nežádoucích účincích očkování. Europoslankyně je chce odškodnit

Podezření na nežádoucí účinky po vakcinaci zaznamenala Evropská léková agentura u zhruba 700 tisíc lidí. Upřesnila však, že zatím jde jen o nahlášená podezření na vedlejší účinky očkování.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Oběti koronavirové vakcinace chce odškodnit francouzská poslankyně Evropského parlamentu Virginie Joronová. Navrhuje proto vznik Evropského fondu pro odškodnění obětí očkování proti onemocnění covid-19. Podle ní by za vedlejší účinky vakcín a úmrtí po očkování proti koronaviru měla platit Evropská unie, která vakcíny nakoupila. Informuje o tom server Echo24.

Europoslanci neměli přístup ke smlouvám

V návrhu Joronová uvádí, že očkování proti covidu si podle ní v Evropské unii vyžádalo přibližně pět tisíc obětí, s nežádoucími účinky se potkalo asi milion lidí. Podle Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA) jde však zatím pouze o nahlášená podezření na vedlejší účinky. Europoslankyně z pravicového Národního sdružení, které vede Marine Le Penová, chce zřídit fond i proto, že poslanci Evropského parlamentu neměli přístup ke smlouvám s výrobci vakcín.

Smlouvy Evropská komise uzavírala s farmaceutickými společnostmi, které pro státy Evropské unie zajišťují vakcíny proti covidu-19. Jedná se o vakcíny společností Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca a Johnson & Johnson. Ve svém návrhu usnesení Joronová žádá, aby komise zřídila fond pro odškodnění obětí vakcín. Tedy kompenzace pro lidi, kteří měli nežádoucí účinky, ale i pro příbuzné těch, kteří po očkování jednou z těchto vakcín zemřeli.

Vedlejší účinky mělo 700 tisíc lidí

Podle Evropské lékové agentury se nežádoucí účinky odhadem vyskytly u milionu lidí, později agentura číslo upřesnila na 700 tisíc. Nejvíce u vakcíny Commirnaty firem Pfizer/BioNTech, nejméně pak u vakcíny Janssen firmy Johnson & Johnson. Současně však agentura dodává, že vedlejší účinky s očkováním nemusí mít žádnou spojitost. Nejčastějšími vedlejšími účinky jsou horečka, zimnice, únava nebo slabost. Častým příznakem je i bolest v místě vpichu, uvádí na svém webu Státní ústav pro kontrolu léčiv.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Evropský parlament

Důvodem ke zřízení fondu je podle Joronové i skutečnost, že některé z nežádoucích účinků jsou zásadní. Závažné neurologické účinky se údajně projevily u 75 tisíců lidí, kteří byli očkováni vakcínou od Pfizer/BioNTech. Fond chce europoslankyně zřídit také kvůli úmrtím souvisejícím s očkováním proti covidu. U vakcín, které EMA schválila, je hlášeno zhruba pět tisíc podezření. Návrh usnesení byl zveřejněn 23. září. Nyní se čeká, zda bude schváleno a předloženo Evropské komisi.

Diskuze Vstoupit do diskuze
93 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články