Eutanazii můžou v Německu podstoupit pouze plně očkovaní. Lidé na sociálních sítích si z toho dělají srandu

Některá pravidla proti šíření koronaviru se mohou zdát postavená na hlavu. Někdy jde opravdu o nesmysly, jiná se ale při bližším pohledu ukáží být opodstatněná.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Velmi neobvyklé pravidlo týkající se opatření proti šíření covid-19 zavedla zhruba v polovině listopadu německá organizace Verein Sterbehilfe, což v českém překladu znamená Sdružení pomoci ve smrti. Cílem organizace je umožnit těžce nemocným lidem odejít za pomoci asistované sebevraždy. Nyní ale každý, kdo chce v jejím zařízení eutanazii podstoupit, musí být plně očkovaný vakcínou proti koronaviru.

Vše je podle platných zákonů

Na první pohled paradoxní situace, kdy vakcínu musí mít lidé, kteří se rozhodli zemřít, si všímají média po celém světě. Šíří se i po sociální sítích. Podle Novinek se na toto téma vyskytla řada ironických poznámek a vtipů. Německá organizace opatření vysvětluje tím, že jen dodržuje německé zákony a pravidla, která vláda zavedla kolem koronaviru.

Zveřejnil(a) Verein Sterbehilfe dne Středa 3. července 2013

Problém je to, že asistovaná sebevražda, ale i vyšetření, která je nutné před ní provést, spadají do kategorie služeb souvisejících s lidským tělem. Pro tyto služby je bez výjimky zavedeno pravidlo 2G od slov geimpft – očkování a genesen – zotavit se. To znamená, že každý, kdo chce takovou službu podstoupit, musí být očkovaný nebo v období před 180 dny prodělat onemocnění covid-19.

V blízkosti klienta jsou lidé

Verein Sterbehilfe má kromě toho na svých internetových stránkách další vysvětlení. Podle ní rozhodnutí nějakého člověka zemřít vyžaduje lidskou blízkost. A právě malá vzdálenost mezi lidmi je živnou půdou pro šíření koronaviru. Jinak řečeno, organizace se očkováním svých klientů snaží předejít riziku nákazy svého personálu, případně dalších lidí, kteří by byli umírajícímu člověku na blízku.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Covid pas

Situace s covid-19 není v Německu příznivá podobně jako v řadě evropských zemích. Ve středu zde evidují více něž 73 tisíc nově nakažených. Německo také v posledních dnech zpřísňuje některá opatření. Pokud počet nakažených za týden přesáhne 350 na 100 tisíc, budou v regionu zavřené kluby a diskotéky. Omezil se například i počet lidí na velkých akcí a ti navíc musí splňovat pravidlo 2G. Vážně se debatuje o povinném očkování.

Diskuze Vstoupit do diskuze
139 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články