Expert varuje: Pokud se omikron rozšíří, nemocnice se zaplní také dětmi. Nabádá k obezřetnosti

Omikron byl identifikován teprve nedávno a zůstává zatím velkou neznámou. I když děti měly zatím průběh covidu většinou mírný, teď by se to podle odborníků mohlo změnit.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Poté, co se objevila nová mutace omikron, vzniká řada otázek ohledně její nakažlivosti a smrtnosti. Německý lékař upozornil, že pokud se tato mutace rozšíří, může to také znamenat více dětských pacientů v nemocnicích. Zatím ale stále není jasné, jak by se dalo šíření nové mutace omezit. Objevují se i názory, že by pomohlo zkrácení intervalu mezi druhou a třetí dávkou. Informovala o tom CNN Prima News.

Názory na zkrácení intervalů mezi očkováním se rozcházejí

Florian Hoffmann, který je specialistou na dětskou intenzivní péči, v rozhovoru pro deník Bild uvedl, že v nebezpečí by kvůli omikronu mohly být i děti. Podle něj se zatím nedá říct, jestli je tato mutace oproti ostatním variantám koronaviru nebezpečnější ve vážnosti průběhu nemoci. Myslí si ale, že i kdyby měla většina nakažených jen mírný průběh, vysoký počet infikovaných může způsobit větší počet hospitalizovaných pacientů včetně dětí.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Vakcína

Opatrnost doporučuje také Bernd Salzbereger, ředitel Německé společnosti pro infekční nemoci. V souvislosti s omikronem je pro zkrácení intervalu mezi druhou a třetí dávkou očkování. „Abychom zabránili šíření omikronu, musíme to zvážit,“ uvedl. Jiný názor má ale předseda německých praktických lékařů Ulrich Weigeldt. Je přesvědčen, že by se mělo v tomto ohledu respektovat rozhodnutí Stálé očkovací komise, která posilující dávku očkování doporučuje po půl roce od druhé.

Omikron se během krátké chvíle rozšířil do celého světa

Podle sobotního vyjádření Evropské agentury pro léčivé přípravky je nová varianta omikron zřejmě nakažlivější než předchozí formy koronaviru. Na konkrétní závěry je však ještě brzy, protože zatím chybí potřebné informace. Jasné v tuto chvíli není ani to, jak na omikron působí vakcíny, kterými se očkuje po celém světě. Podle nejnovějších dat ze Spojených států je většina nakažených novou mutací plně očkovaná. Jednalo se ale zatím jen o 43 pacientů.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Mutace omikron

Omikron se šíří také v Česku. Laboratoř potvrdila šest případů na jižní Moravě. Vzorky zkoumala Národní referenční laboratoř pro chřipku a nechřipkové viry Státního zdravotního ústavu v Praze. V České republice je tak potvrzeno celkem osm případů varianty omikron. První byla žena z Liberce, druhým člověk s úzkým kontaktem na tuto ženu. Variantu omikron poprvé zaznamenali 9. listopadu v Jihoafrické republice.

Diskuze Vstoupit do diskuze
106 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články