Experti chtějí zpřísnit opatření kvůli omikronu. Ve hře je dokonce práce z domu a zákaz nočních návštěv hospod. Jaké další restrikce navrhli?

Platit by mohl zákaz chodit do práce nebo v noci do hospody. I o tom uvažují experti, kteří chtějí zpřísnit opatření, aby se zabránilo šíření omikronu.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Nejnovější mutace koronaviru je strašákem pro celý svět. Odborníci proto přemýšlejí o ještě přísnějších opatřeních, která mají tuto nebezpečnou mutaci alespoň zpomalit. Ve většině států neustále přibývá nově nakažených koronavirem. Největší podíl tvoří velmi nakažlivý omikron. Podle expertů by mohl být vrchol epidemie v Česku už v polovině ledna. Omikron už teď převažuje například ve Velké Británii nebo v Dánsku. Právě od těchto zemích bychom se měli podle imunologa Václava Hořejšího poučit a přebrat dosud získané informace.

Bez přísnějších opatření omikron nezastavíme

O omikronu toho vědci zatím mnoho neví. Podle dosavadních studií je zřejmé jen to, že tato varianta je sice vysoce nakažlivá, ale zato způsobuje mírnější průběh nemoci. „Na omikron bohužel mnohem méně zabírají protilátky, které byly vyvolány očkováním nebo proděláním nemoci,“ doplnil Hořejší s tím, že za dva týdny se zvednou počty nejen nakažených, ale i hospitalizací a úmrtí. Stejný názor má také šéf České lékařské komory Milan Kubek.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Mutace omikron

Podle Hořejšího moc možností jak přenosu viru zabránit není. „Jedná se o tak nakažlivý virus, že běžná opatření proti němu fungují velmi málo. Když budou lidé chodit do práce, nakazí se tam a donesou virus domů. Pokud bychom neudělali lockdown – opravdový, čínského typu, kdy se nesmí ani chodit do práce kromě vybraných profesí – tak se vlně nedá zabránit,“ konstatoval pro CCN Prima NEWS. Proto se i další odborníci přiklání k přísnějším omezením.

Flegr by za očkování vyplácel odměnu

O tom, že jsou aktuální pravidla nedostatečná, je přesvědčen také evoluční biolog Jaroslav Flegr. „Je jasné, že tato opatření by nezastavila ani rozbíhající se vlnu delty. Na omikron musí být restrikce přísnější, a to podstatně, abychom dokázali vlnu rozložit tak, aby se nezastavila nemocniční péče nebo třeba zásobování,“ vysvětluje. Podle něj by se měl přísně omezit počet osob, které se mohou stýkat. „Už více jak deset lidí je nadměrně rizikové. A je tentokrát jedno, zda jsou očkovaní, nebo ne.“

iZdroj fotografie: Depositphotos
Vakcína

Kromě opatření je důležitá také třetí dávka očkování. Podle některých studií se díky ní protilátky velmi výrazně zvednou a dojde k tomu během pár dní. Flégr před pár dny v televizním rozhovoru navrhnul, aby stát lidem za třetí dávku očkování vyplácel finanční odměnu. Tím by se také snížily konečné náklady, které by vznikly při nekontrolovaném šíření omikronu. Od 4. ledna se budou moci po pěti měsících od druhé dávky vakcíny proti covidu přeočkovat všechny osoby starší 18 let, píše CCN Prima NEWS.

Diskuze Vstoupit do diskuze
110 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články