Odborníci: Třetí dávka vakcíny nemá pro zdravé lidi žádný smysl. Jejich doporučení je jasné

Nutit lidi ve středním a mladém věku do třetí dávky vakcíny je kontraproduktivní. Shodlo se na tom několik expertů.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Vakcíny proti covidu-19 měly být řešením, jak se dostat z koronavirové pandemie. Imunolog Votěch Thon ale upozorňuje, že vakcíny ve stříkačce ochrání člověka až v okamžiku, kdy se virus dostane do celého těla. „Je třeba vytvářet vakcíny, co budou chránit i na sliznicích,“ cituje experta server Echo24. Za dva roky pandemie se ale nepodařilo vytvořit slizniční vakcínu, a tak nám ji posílá příroda.

Nakazí se omikronem všichni?

Podle Thona ve formě varianty omikron, kterou se nakazí téměř každý. „Pokud toho využijeme, vytvoříme přesně to, co potřebujeme udělat za normálních okolností vakcinací, ale jako lidé jsme to nebyli schopni zařídit. Nyní to má v režii virus,“ vysvětlil Thon. Podobný názor má také Hana Zelená, která je vedoucí oddělení virologie ostravského Centra klinických laboratoří. I podle ní přirozeně prodělaná infekce zajistí tu nejkvalitnější imunitu. Zároveň ale upozorňuje na možnost těžkého průběhu.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Nemocná rodina

„Ideální by bylo, kdyby přišel virus s lehkým průběhem a zajistil komplexní imunitu,“ řekla Zelená. Tím by podle ní mohla být právě varianta omikron. Určité riziko potvrdil i Thon. Podle něj jsou nejohroženější skupinou lidé, kteří se ještě s nákazou nesetkali a nejsou ani naočkováni. „Řada starších lidí s dalšími onemocněními není naočkovaná ani jednou dávkou a je to pro ně skutečně riziko,“ uvedl. Za důležitou označil také včasnou léčbu, aby bylo možné rozeznat rizikové pacienty.

Vakcína do nosu jako nejlepší řešení

I biochemik Zdeněk Hostomský důležitost vakcíny pro zranitelnou část populace potvrdil, a to v rozhovoru pro Novinky . „Ale nenutil bych třetí dávku lidem středního věku nebo mladým lidem, kteří už očkováním prošli. Omikron projdou pravděpodobně velmi lehce,“ vysvětlil svůj postoj. Naopak třetí dávku vidí jako velmi důležitou u starších lidí, u kterých už imunita z předchozích vakcín vyvanula. „Třetí dávka ji zase vystřelí nahoru a dobře je proti omikronu ochrání,“ uvedl Hostomský.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Vakcinace do nosu

Zároveň ale označil současné vakcíny za dočasné řešení. Obzvlášť, když jsou vyvinuty proti původní variantě viru. „Pracuje se i na vakcíně, co se bude stříkat do nosu a vytvoří imunitu slizničního typu, takže zabrání tomu, aby se do vás virus dostal,“ řekl expert. Hostomský potvrdil Thonovo tvrzení, že nejlepší je nákazou projít. Názory expertů ale jsou v rozporu s postojem vlády. Podle ní předchozí nákaza koronavirem není dostatečnou ochranou před omikronem. Naopak ministerstvo zdravotnictví všem doporučuje třetí dávku vakcíny.

Diskuze Vstoupit do diskuze
122 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články