Exprezident Klaus: Pandemický zákon je útok státní moci na svobodu

Bývalý prezident Václav Klaus o sobě dává vědět svými názory na covidová opatření, která nedodržuje a dostal za to i pokutu. Teď se opřel do pandemického zákona.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

S blížícím se koncem platnosti pandemického zákona chce vláda urychleně projednat jeho novelu. Zákon by prodlužovala poprvé na neurčito, a navíc by přidala do rukou ministerstev a krajských hygien tvrdé nástroje k omezování života. To vše bez vysvětlování Sněmovně, a za určitých podmínek i bez souhlasu vlády. Poslanci budou v úterý jednat o tom, jestli se vzdají kontroly nad tvrdými covidovými opatřeními

Pandemický zákon by dával neomezené pravomoci

Exprezident Klaus je přesvědčen, že schvalování pandemického zákona by bylo obrovskou chybou: „V těchto chvílích dochází k mimořádnému útoku státní moci na svobodu, demokratické uspořádání a ústavou chráněná práva,“ uvedl pro Novinky. Novela podle něj vkládá do rukou ministerských úředníků možnost zavedení faktického válečného stavu a zmrazení života bez schválení vlády a parlamentu. Alarmující je především způsob přijímání tohoto zákona.

iSchůze Poslanecké sněmovny

Podle vládní novely pandemického zákona by mohly restrikce proti koronaviru zahrnout širší okruh činností, než je tomu v těchto chvílích. Úřady by tak mohly například nařídit testování podnikatelů, studentů, žáků a předškoláků, nejen zaměstnanců a jiných pracovníků. Opatření by mohla pro své resorty vydávat nově také Ministerstva obrany a vnitra. Vypadá to ale, že platnost zákona bude nakonec přece jen nejspíš omezená. Zdravotnický výbor Poslanecké sněmovny totiž doporučil, aby přestal platit na konci listopadu 2022.

Projednávání vetovalo hnutí SPD

Vláda původně navrhla, aby bylo možné vydávat proticovidová mimořádná opatření podle pandemického zákona neomezenou dobu.  Poslanecká sněmovna však v úterý novelu pandemického zákona kvůli vetu hnutí Svoboda a přímá demokracie neprojednávala. Strany vládní koalice kvůli předpisu svolaly mimořádnou schůzi dolní komory právě na příští úterý. Předseda SPD Tomio Okamura uvedl, že pandemický zákon je podle něj pouze jinak pojmenovaný nouzový stav.

iZdroj fotografie: Michal Klajban / Creative Commons / CC BY-SA
Tomio Okamura

Vláda se snaží novelou reagovat na výtky Nejvyššího správního soudu, který mnohá mimořádná opatření v minulosti zrušil. Píší o tom České noviny. Soud mimo jiné uvedl, že podle současné normy není možné regulovat provozovny služeb včetně restaurací, ubytování, trhů a tržnic. Nově tak zákon upravuje, že by se usměrňování týkalo všech provozoven podle živnostenského zákona, a také právě tržišť a tržnic.

Diskuze Vstoupit do diskuze
123 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články