Farského stáž v USA se některým předsedům vládních stran nelíbí. Podle Bartoše by se měl vzdát mandátu. Co si o tom myslí Jurečka?

Šéf Pirátské strany Ivan Bartoš chce jednat o dalším působení Jana Farského ve Sněmovně. Měl by za něj nastoupit náhradník z hnutí STAN.

i Zdroj fotografie: Pirátská strana / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Poslanec Jan Farský (STAN) nedávno oznámil, že nastoupí na půlroční stáž na univerzitě v Oregonu. Uspěl u Fulbrightovy komise s projektem, který se zabývá možností transformace 250 let amerického federalismu do plánu pro příští čtvrtstoletí Evropské unie. Farský se na základě toho vzdal postu předsedy poslaneckého klubu Starostů, ale poslanecký mandát si ponechal. Avizoval, že na případná klíčová sněmovní hlasování se může ze stáže z USA vrátit.

Farský sbalil kufry a odletěl

Takový postup se ale nelíbí řadě politiků. Kritikou vůči poslanci hnutí STAN nešetří ani šéf Pirátů Ivan Bartoš. „Ačkoli to je rozhodnutí pana Farského a strany STAN, tak nejenom já, ale i spousta lidí to vnímá negativně. Navíc Honza Farský byl lídrem kandidátky. Mně by to přišlo problematické, i kdyby to byl někdo na chvostu (kandidátky),“ řekl v neděli v České televizi.

iZdroj fotografie: S vědomím Jana Farského / Facebook
Jan Farský

Bartoš chce o celé záležitost ještě jednat. Za optimální řešení považuje nastoupení náhradníka za Farského z hnutí STAN. „Nebo kdyby on na ten studijní pobyt nenastoupil,“ uvedl předseda Pirátů. K druhé možnosti ale zřejmě nedojde, protože Farský už na studijní stáž do USA odletěl. To považuje za špatné rozhodnutí i další z předsedů koaličních stran, tentokrát Marian Jurečka. „Kdyby to byl kdokoli z poslanců KDU-ČSL, tak bych mu to důrazně nedoporučil,“ cituje šéfa lidovců server Echo24.

Farského nepodporuje ani Rakušan

Jurečka nepovažuje za vhodné ani to, že Farský o svém stipendiu na půlroční studium v USA neinformoval už před loňskými parlamentními volbami. Půlroční sněmovní absenci poslance za Starosty kritizuje také opozice. Alena Schillerová (ANO) uvedla, že si neumí představit, že by na půl roku odešla a přestala pracovat. V této souvislosti uvedla, že cítí vůči voličům velký závazek. Rozhodnutí poslance Farského se nelíbí ani Pirátům z Libereckého kraje, kde Farský loni před volbami vedl společnou kampaň se STAN.

iZdroj fotografie: Česká pirátská strana / Creative Commons / CC BY-SA
Vít Rakušan

Podle nich by měl své místo uvolnit. Farský ale argumentoval tím, že další náhradníci na jeho poslanecký mandát jsou také Starostové, a tak ponecháním místa ve Sněmovně Piráty nijak nepoškozuje. Farského postup ale neschvaluje ani předseda Starostů Vít Rakušan. Jeho kandidaturu v době, kdy řešil stipendium, údajně od začátku nepovažoval za šťastnou.

Diskuze Vstoupit do diskuze
145 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články