Premiér Fiala o povinném očkování: Nejsem o tom přesvědčen a nejsem jeho zastánce

Nový kabinet v boji s epidemií spoléhá na testování. Podle Hospodářské komory je pravidelné masivní testování pro některé firmy logisticky náročné, pro velké i nemožné.

Petr-Fiala i Zdroj fotografie: Úřad vlády ČR
                   

Nová vláda nehodlá jít cestou povinného očkování. Přestože vyhláška, která od března zavádí povinné očkování proti covidu-19 pro lidi starší šedesáti let a vybrané profese, u kterých více hrozí nákaza koronavirem, už vyšla ve sbírce zákonů. Podle premiéra Petra Fialy k tomu nejsou sociální ani legislativní důvody. Epidemie koronaviru v Česku v posledních týdnech výrazně zpomalila, odborníci ale varují před náporem varianty omikron od poloviny ledna. Na přelomu ledna a února očekávají další vlnu nákaz a nápor na nemocnice.

O profesních skupinách se debatuje

Vláda pětikoalice avizovala, že je proti povinnému očkování lidí starších šedesáti let, protože to považuje za diskriminační.  „O povinném očkování nejsem přesvědčen. Lepší než rozdělovat společnost a vytvářet tlak, je přesvědčovat ty, kteří nebyli dostatečně osloveni, nebo jim to zatím bylo lhostejné. Proočkovat třetí dávkou v maximální míře je úkol, před kterým všichni stojíme,“ cituje Fialu CNN Prima News.

 „Očkování u věkových skupin jde stranou, nesplňuje to kritéria obecné imunity. U profesních skupin je na debatě, zda ho nezavést. Naprostá většina zemí ale nejde cestou povinného očkování. Je to velmi výjimečné a u nás pro to nejsou sociální a legislativní důvody,“ řekl Fiala s tím, že o povinném očkování zdravotníků, vojáků, policistů a dalších se ještě vede diskuze. Jak nový kabinet vyhlášku zavádějící povinnost pro seniory a vybrané profesní skupiny upraví, případně zruší, by mělo být jasné v následujících dnech.

Kabinet spoléhá na testování

Od 17. ledna by se mělo celoplošně masivně testovat ve firmách dvakrát týdně. Firmy by měly mít možnost čerpat z fondu prevence zdravotních pojišťoven příspěvek šedesát korun na test. Kabinet s úhradou těchto testů podle Fialy počítá. Testů i laboratorních kapacit by měl být dostatek. Kvůli omikronu, který by měl v Česku dominovat už v půlce ledna, vláda zvažuje také zkrácení karantény, aby v případě velkého množství nakažených nedošlo k ochromení státu. Rozhodnout by se mělo v nejbližších dnech.

iZdroj fotografie: Pixabay
Testování na covid-19

Podle Hospodářské komory je pravidelné testování pro některé firmy logisticky náročné. Mluvčí komory Miroslav Diro řekl, že v podnicích s tisíci pracovníky zvládnout vyšší frekvenci testování a zahrnout do něj všechny zaměstnance může být nemožné. „Má-li se preventivně testovat přítomnost viru v těle, pak tato povinnost má být ukládána zaměstnanci, nikoliv zaměstnavateli. Zaměstnavatel má vytvářet zdravé pracovní prostředí, nemá testování organizovat. Zaměstnavatelé jsou ochotni výsledky testů kontrolovat,“ řekl Diro ČT.

Diskuze Vstoupit do diskuze
130 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články