Flegr varuje před omikronem. K dispozici má analýzu, kterou prý zatím veřejnost nesmí znát. Pavel Novotný se k tomu vyjádřil

Analýza k variantě omikron nemoci covid-19 je již v rukou evolučního biologa Jaroslava Flegra. Uvedl to na svém Twitterovém profilu s prosbou o kontakt na novou vládu.

i Zdroj fotografie: S vědomím Jaroslava Flegra / Facebook
                   

Končící nouzový stav znepokojuje odborníky i vědce, zejména kvůli šíření omikronu. Evoluční biolog Jaroslav Flegr údajně již vlastní analýzu k této nové variantě covidu-19, kterou chce předat vládě přímo. Veřejnost ji podle něho ještě nemá znát, uvedl to na svém twitterovém profilu. Starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný mu nabídl zprostředkování cesty přímo do vládních pater.

Neprodloužení nouzového stavu

Nový kabinet v čele s Petrem Fialou (ODS) po svém prvním zasedání zavrhnul prodloužení nouzového stavu. Údajně se dá pandemie řešit jinak. S tím však někteří odborníci značně nesouhlasí vzhledem k přeplněným nemocnicím a variantě omikron. Před touto variantou varuje zejména Flegr, který je od začátku pandemie podporovatel přísnějších opatření.

iZdroj fotografie: Úřad vlády ČR
Petr Fiala

Flegr je znám především pro své názory, kdy mnohokrát varoval před hrozivými důsledky dalších vln koronaviru doprovázených nárůstem počtu zemřelých. „Doufám, že je má vláda připravená, protože vážně nevím, jak se to potom bude dělat. Nebudou tisíce mrtvých denně, ale stovky. I to ale stačí,“ řekl minulý rok v říjnu. Flegr také varuje, že ačkoliv se zdá být omikron mírnější, tak je tato varianta mimořádně nebezpečná.

Na Flegrův twitterový příspěvek vzápětí zareagoval starosta městské části Praha-Řeporyje Pavel Novotný, známý svými kontroverzními názory. Novotný nabídl Flegrovi svoji pomoc s tím, že jeho e-maily berou lidé s vážností.

Efektivita očkování a protilátek

„Počty nakažených budou mnohem vyšší a nemůžeme si malovat, že bude nižší patogenita. To je optický klam. Ve skutečnosti se stejné počty a procenta lidí z těch nakažených budou dostávat do nemocnic, jako se dostávaly v případě delty,“ citoval portál HN biologovo vyjádření k omikronu.  „Infekční budeme všichni, ať jsme to prodělali, či ne. Jedině ti, co jsou plně naočkovaní a zároveň to prodělali, jsou asi nejvíce chránění,“ uvedl Flegr k efektu očkování proti omikronu.

iZdroj Fotografie: Salvatore Di Nolfi / Creative Commons / CC BY-SA
Tedros Adhanom Ghebreyesus

Stejného názoru jsou i vědci po celém světě, kteří vybízejí lidi k přeočkování třetí dávkou vakcíny proti covidu, jelikož omikron prostupuje mezi obyvatelstvem v Jižní Africe, Dánsku a Velké Británii. „Omikron se šíří rychlostí, jakou jsme dosud neviděli u žádné z variant,“ citoval iDNES generálního ředitele Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. 

Diskuze Vstoupit do diskuze
92 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články