Francouzské úřady odhalily ve škole novou variantu koronaviru. Nakažených je v řádu desítek

Kromě nové vlny epidemie covid-19 způsobené variantou delta existuje i obava, že se objeví nová nebezpečnější mutace, která by změnila celosvětovou pandemii.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Francouzské úřady v říjnu zaznamenaly ve škole ve městě Bannalec nedaleko Bretaně pravděpodobně nový typ koronaviru, který vyvolává onemocnění covid-19. U člověka, který se touto variantou nakazí, se údajně objevují jiné symptomy, než jaké jsou u covid-19 běžné. Tento typ nákazy se podle CNN Prima News objevil i ve Spojeném království, Švýcarsku, Skotsku a Itálii. Francouzské úřady tvrdí, že situace je pod kontrolou.Poprvé se informace objevila ve francouzském deníku Le Télégramme.

Nikdo z nakažených nemusel do nemocnice

Virus jiné varianty, než jaké jsou v současné době v Evropě obvyklé, byl objevený u 24 osob. Jednalo se o 18 studentů a šest dospělých. Nicméně internetové stránky francouzské televize France 3 informovaly, že u žádného ze zjištěných případů nebyly zaznamenané výrazné komplikace. Všichni nakažení se léčili doma. Podle bretaňské regionální zdravotní agentury ARS se zdá, že tento druh koronaviru nepředstavuje vážné nebezpečí.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Pracovníci agentury prý provedli dalších 500 testů u lidí, se kterými mohli nakažení přijít do styku. U nikoho dalšího se onemocnění neobjevilo. Poslední případ byl zachycený 26. října. Podle tiskové zprávy ARS se u tohoto typu koronaviru nejedná o nějakou novou variantu, jak zněly původní informace. Jde prý o mutaci, která je u tohoto viru obvyklá. Těch údajně může být vytvořeno tisíce druhů.

Stále se může vytvořit jiná varianta

Francouzský profesor Cyrille Cohen z Bar-Ilanovy univerzity tvrdí, že se ale tato mutace chová jinak, než je běžné, a může mít proto i některé vlastní symptomy. Otázkou je, jak může být tento konkrétní druh koronaviru infekční a jak se může šířit. Právě to je záludnost onemocněné covid-19. Původní varianta, která se objevila v Číně, se dnes ve světě vlastně nevyskytuje, stejně jako pozdější britská varianta. Nyní převládá varianta delta, která je infekčnější a jiné typy vytlačila. I ta má navíc své podtypy.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Profesor Cohen podle CNN Prima news upozorňuje, že výskyty nových typů nejsou dobrá zpráva. Tento konkrétní pravděpodobně pochází z Afriky. Nové mutace a varianty přitom mají živnou půdu především tam, kde je malá pročkovanost populace a proto se mohou snadněji vytvářet. V afrických zemích je nyní očkováno jen asi šest procent populace. Odborníci proto vyzývají bohaté země, aby vakcíny nehromadily jen pro své občany, ale poskytly je i chudým zemím.

Diskuze Vstoupit do diskuze
141 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články