O prázdné konto se bát nemusí. Kdo po neúspěchu ve volbách zůstal ve sněmovně?

Každý poslanec má na asistenta částku 50 tisíc korun. Není tak divu, že někteří po neúspěchu ve volbách vykonávají tuto funkci. Kdo tedy dál zůstává ve sněmovně?

i Zdroj fotografie: Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR
                   

Přestože neuspěli při loňských volbách, zůstávají v Poslanecké sněmovně. Někteří z bývalých poslanců, kteří neobhájili mandát, nyní vystupují v rolích asistentů nových zákonodárců. Například Miroslav Rozner z SPD, Marcela Melková, Barbora Kořanová a Pavel Plzák z ANO nebo bývalý jihočeský hejtman Jan Zahradník z ODS. Zajímavostí je, že asistentu poslankyni z ANO dělá i bývalá manželka exministra vnitra a šéfa ČSSD Jana Hamáčka.

Asistuje třem poslancům

Přestože si finančně asistenti oproti poslaneckému platu pohorší, pořád jde o zajímavou odměnu. Každý poslanec má na asistenty 50 tisíc korun. Může dát celou částku jednomu, nebo ji rozdělit několika asistentům. Rozner je asistentem nových poslanců SPD Ivety Štefanové a Radka Rozvorala. „Já jsem podnikal, i když jsem byl poslanec. Snažím se aspoň ze začátku pomoci nové poslankyni, aby to zvládla. Jezdím do Sněmovny, věnuji se tam i práci pro klub, protože to tam znám,“ cituje Roznera iDnes.

iZdroj fotografie: S vědomím Jaroslavy Pokorné Jermanové / Facebook
Jaroslava Pokorná Jermanová

Exposlankyně Melková figuruje na webu sněmovny jako asistentka hned u tří poslanců ANO. U bývalé hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové, Stanislava Berkovce a Františka Petrtýla. O svém současném působení se ale nechtěla bavit. Ani Kořánová, která jako poslankyně prosazovala ve sněmovně třeba zákon o podpoře homosexuálních svazků, nekomentovala, že je nyní asistentkou poslance Roberta Králíčka. Podle ČT ji právě tento zákon údajně stál místo na kandidátce hnutí v jejím domovském Plzeňském kraji.

Asistentem je i exhejtman

Exposlanec Plzák, který je lékařem chirurgie trutnovské nemocnice, asistuje poslanci a záchranáři z Hradce Králové Jiřímu Maškovi z ANO. Stranickému kolegovi z ODS poslanci Janu Bauerovi bude pomáhat zejména při konzultacích v oblasti životního prostředí a energetiky exposlanec a bývalý hejtman Jihočeského kraje Zahradník. „Kolega Bauer mě oslovil, zda by mohl využít mých zkušeností,“ řekl Zahradník.

iZdroj fotografie: Česká pirátská strana
Vít Rakušan

Původně měl být asistentem i exposlanec Pirátů Lukáš Kolářík. Podle serveru ale dal přednost pozici náměstka ministra vnitra Víta Rakušana ze STAN. Z poslanců ČSSD, která ze sněmovny vypadla, si jako asistenta nikdo nevybral. Zajímavostí je, že poslankyni Janě Pastuchové z ANO dělá asistentku už druhé volební období Kamila Hamáčková. Bývalá žena exministra vnitra a bývalého šéfa ČSSD. „Znám ji ze svého povolání, protože pracuje jako já na záchrance v Liberci,“ řekla listu Pastuchová.

Diskuze Vstoupit do diskuze
134 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články