Lékař Hajdúch: Hra na to, že jsou očkovaní lidé bezinfekční, by měla okamžitě skončit. Prozradil proč

Podle bývalého národního koordinátora pro testování Mariána Hajdúcha je třeba vzít na vědomí, že i očkovaní lidé mohou přenášet nemoc covid-19.

i Zdroj fotografie: S vědomím Statutárního města Olomouc / Youtube
                   

V neděli oznámil pozitivní test na koronavirus ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO) a v pondělí byla nákaza potvrzena také u hlavní hygieničky Pavly Svrčinové. Jak informuje server iDnes právě na její pozitivní test na covid-19 zareagoval lékař a bývalý národní koordinátor pro testování Marian Hajdúch. „Hra na bezinfekčnost očkovaných by měla okamžitě skončit. Potřebujeme ještě názornější příklad?“ napsal vědec na sociální síti Twitter.

Očkovaní není u současné delty příliš účinné

Jak dnes sdělil mluvčí ministerstva zdravotnictví Daniel Köppl hygienička nemá žádné příznaky onemocnění a podle standardních pravidel zůstane dva týdny v karanténě. V té souvislosti Hajdúch připomněl, že u očkovaných je vykazována zhruba o 60 procent nižší možnost přenosu onemocnění pro variantu delta, ale současná varianta je několikrát nakažlivější než mutace beta nebo alfa.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Varianta delta

Pro lepší pochopení uvedl, že očkovaní jedinci nakažení deltou jsou podobně infekční jako neočkovaní lidé nakažení alfou. Dosud platí, že očkovaní mohou navštěvovat kulturní akce a restaurace bez testování. Poměrně snadno tak může docházet k šíření onemocnění covid-19 hlavně v situacích, kdy není nutné mít nasazený respirátor. Jako například v hospodách nebo divadelních bufetech.

I očkovaní budou muset nově na test

V pondělí hlavní hygienička Svrčinová v návaznosti na události rozhodla o zpřísnění podmínek pro očkované. Nově budou muset ti, u kterých bude identifikovaný významný kontakt s nakaženým v domácnosti, podstoupit PCR test. Podle serveru Novinky do přijetí výsledku ale nebudou muset zůstávat v karanténě. PCR testy budou v tomto případě hrazeny z veřejného zdravotního pojištění.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Test na covid-19

Hajdúch už v květnu upozorňoval, že riziko přenosu koronavirového onemocnění je po první dávce vakcíny sníženo jen maximálně o 50 procent. Apeloval přitom, že podstoupení očkování není tedy zárukou bezinfekčnosti. Naopak podporoval prodloužení bezinfekčnosti u těch, kteří onemocnění covid-19 prodělali. Podle Hajdúcha je ale v tuto chvíli nadále důležité hlavně očkování. Plošné PCR testování není podle něj v této situaci možné.

Diskuze Vstoupit do diskuze
133 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články