Petr Smejkal o omikronu: Na očkování třetí dávkou máme týden. Prozradil více

Nástup omikronové vlny se očekává od 16. ledna. Na rozdíl od předchozích variant nerespektuje vzdálenost dvou metrů mezi lidmi a šíří se mnohem rychleji.

i Zdroj fotografie: S vědomím Petra Smejkala / Facebook
                   

Epidemie koronaviru znovu podle údajů Ministerstva zdravotnictví nabírá na síle. Na vině je pravděpodobně rychle se šířící varianta omikron. Ta by podle odborníků měla dominovat v následujících dnech. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek řekl, že očekává výrazný nástup vlny omikronu zhruba od 16. ledna. Poleví ve druhé polovině února.  Na to, aby se lidé před omikronem ochránili třetí posilující dávkou koronavirové vakcíny mají podle infektologa a člena MeSES Petra Smejkala jeden týden.

Omikron nakazí masy

Od úterý začne platit vládou schválené zkrácení karantény na pět dní. Nově bude povinná i pro očkované, kteří se dostanou do rizikového kontaktu s nakaženým, uvedla ČT. Od 17. ledna začne povinné testování všech zaměstnanců. Kabinet také chystá další úpravy některých opatření. Ministerstvo vnitra má vybrat oblasti kritické infrastruktury nezbytné pro chod státu, kde by mohli chodit do práce i lidé, kteří se dostanou do karantény. Týkat se to bude i pracovníků v sociálních službách, školství či zdravotnictví.

Podle Smejkala je zkrácení povinné izolace a karantény v souladu s tím, jak se varianta omikron chová. „Trošku jsem rozpačitý z toho, že karanténa ani izolace není ukončena testem. Tím myslím antigenní test, PCR by se nestíhal, aby to bylo ukončeno alespoň samotestem,“ cituje infektologa Blesk. Nástupu vlny nakažlivějšího omikronu se Česko nevyhne. „To, že se nakazí masy, je vcelku jasné. To vidíme i z těch čísel ze zahraničí,“ dodal. Podle něho je klíčové, aby se lidé nechali očkovat třetí dávkou vakcíny.

Musíme proočkovat planetu

Infektolog řekl, že na očkování třetí dávkou vakcíny máme týden. Lidé by se proto měli nechat očkovat co nejdříve. Imunita, kterou lidský organismus získá z vakcinace, se podle něho vůči omikronu po dvou dávkách snižuje na 35 procent a po třetí dávce se zvýší na 75 procent. Podle Smejkala, různé akce v klubech a restauracích, jako byly třeba silvestrovské oslavy, jsou pro šíření omikronu ideální. „Z mého pohledu by měly být pro lidi, co mají i tu posilující dávku a ještě s testem navíc, a samozřejmě, pokud lze, tak s respirátorem,“ řekl listu.

iZdroj fotografie: Unsplash
Očkování

Omikron navíc nerespektuje podle Smejkala vzdálenost dvou metrů a šíří se mnohem rychleji. I proto je prý nutné, aby děti ve školách nosily respirátory. „Roušky dětem neškodí a právě při omikronu jsou roušky ve školách důležité,“ dodal. Konec pandemie prý ale omikron, který má způsobovat mírnější průběh nemoci, nepřinese. „Jedinou cestou, jak se můžeme vyhnout nějaké další zákeřnější mutaci, je proočkovat co největší část zeměkoule. Musíme proto myslet i na celý svět a nejen na Evropu a Spojené státy,“ podotkl.

Diskuze Vstoupit do diskuze
146 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články